Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
privatizacija

Nagađanja o prodaji Petrokemije digla burzu i sindikate na noge

vlada
Patrik Macek/PIXSELL
15.01.2013.
u 10:25

Odlučno “ne” - 
Iz Banskih dvora doznajemo da nije donesena odluka o prodaji tvrtke

Privatizacija Petrokemije neće se tako brzo dogoditi. Tako tvrde izvori iz Banskih dvora koji uvjeravaju da o Petrokemiji nije donesena nikakva strateška odluka i da proces privatizacije kutinske tvrtke nije ni na početku. Ipak, da se drukčije informacije šire u kuloarima, potvrđuju i reakcije sindikata i investitora na Zagrebačkoj burzi iz kojih bi se moglo zaključiti da očekuju odluku o privatizaciji svakog dana. To se neće tako brzo dogoditi, uvjeravaju nas u Vladi. Od izvora bliskih vladajućima može se doznati da je bilo rasprave o Petrokemiji i da bi država rado prepustila veći dio svojih 50,63 posto te tvrtke, ali ne tako brzo kao što tržište očekuje.

>> Prodaja srpske Azotare loša je za našu Petrokemiju

Čepin čeka ponude

Na burzi je u ponedjeljak cijeli dan bilo jako živo. Petrokemija je bila najpopularnija dionica. Vrijednost joj je porasla 6,6 posto uz promet veći od 2,4 milijuna kuna i velik broj transakcija. I dok na informaciji da će Petrokemija ubuduće biti više privatna nego državna tvrtka na burzi zarađuju, u tvornici se pripremaju za obranu od ulagača. Stožer je spreman, poručuje šef sindikata Željko Klaus.

– Pejnović kaže da idemo u privatizaciju. Stožer je aktiviran na temelju novinskih napisa – o tome toliko – kaže Klaus za Večernji list.

A iz Državnog ureda za upravljanje imovinom nema novih informacija. Petrokemija je na listi tvrtki iz kojih država želi izaći. Svrstana je u tvrtke “Tip Solidum”, odnosno tvrtke kojima bi država razvijala tržište kapitala kad ionako imaju punu izloženost tržišnoj utakmici. U Banskim dvorima kažu da je bilo razgovora o Petrokemiji s obzirom na loše rezultate drugu godinu zaredom i problem prevelike cijene plina za profitabilnu proizvodnju, ali dalje od razgovora nije se išlo u smjeru odluke. Više o tome zna Mladen Pejnović, predstojnik DUUDI-ja, koji je u prvim danima nove godine najavio privatizaciju Petrokemije, kao i prodaju udjela u Hrvatskoj poštanskoj banci i Croatia osiguranju. U tijeku je privatizacija Badela 1862, a Tvornica ulja Čepin čeka obvezujuće ponude nakon tri pisma namjere koja su stigla u tvrtku. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić tvrdi da će se definitivno prodavati i udjeli u HPB-u i Croatia osiguranju, a ističe i da će se ozbiljno poraditi na monetizaciji autocesta već ove godine.

Koncesija za dugove

U Vladi su računali na 2 milijarde kuna prihoda od osiguravajuće i bankarske kuće, a za smanjenje deficita na planiranu razinu potrebno je utržiti 3 milijarde kuna od privatizacije. Tome bi pomogla prodaja Petrokemije jer je njena tržišna vrijednost u ovom trenutku 800 milijuna kuna, a kako država drži većinski paket, za svoj dio mogla bi dobiti barem 400 milijuna kuna.

Monetizacija autocesta, odnosno koncesioniranje cestovnih pravaca, donijela bi u najboljem slučaju tri milijarde eura prihoda, ali to nije novac koji će ikad ući u državni proračun, već će se njime otplatiti dio zaduženja koja iznose više od 45 milijardi kuna. Savjetnicima u privatizaciji financijskog državnog portfelja KPMG-u i Confida-reviziji država će platiti oko 40 milijuna kuna za njihove usluge, a njihove preporuke još se čekaju. Špekulira se da će na kraju te tvrtke ostati u rukama mirovinskih fondova i domaćeg giganta Adrisa.

Komentara 3

DU
Deleted user
11:37 15.01.2013.

Treba samo usporediti gdje su prije 10 godina bili podravka (državna) i agrokor (privatna) firma, a gdje su danas. Tko je kriv što je danas podravka smiješna firma? Pa valjda su krivi svi oni što su onda vikali „ne damo podravku“ (onda primjerice Tedeskiju). Mi ne damo ništa, ali se čudimo kad nemamo ništa... Pa, ne dajmo mi petrokemiju, hpb co...

JV
j.vojvoda
13:33 15.01.2013.

Lativ, odlican komentar, ali nazalost, kao sto i sam vidis, budaletinama proleterima se nesvidja. Njima je draze kad mi gradjani snosimo gubitke prokomunistickih neznalica koji nisu u stanju voditi jednu gospodarsku firmu.

TV
tvrtko3
13:46 15.01.2013.

Ovi iz petrokemije su još u samoupravnom socijalizmu. Stožer za obranu petrokemije? A tko će vam plaćati dugove? Osim toga koja je razlika između privatne i državne tvrtke? Kad državna tvrtka ima gubitke onda se osnivaju "stožeri za odbranu stečenih prava", a kada je u pitanju privatnik onda idu svi na burzu rada jer nema nikoga da pokrije gubitak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije