Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolumna

Nada da ipak možemo proizvesti nešto ozbiljno

Hrvatski koncept XD
Autor
Gojko Drljača
01.04.2010.
u 09:00

Izniman interes cjelokupne hrvatske javnosti živi je dokaz koliko svima nama nedostaju originalni dokazi poduzetničke agilnosti i kreativnosti.

Pomalo je nevjerojatno koliko je interesa izazvalo predstavljanje modela malog električnog automobila Vjekoslava Majetića iz DOK ING-a. Samo je Večernji list u nekoliko mjeseci barem 10-15 puta pisao o naumu relativno male, ali ambiciozne, kompanije da otpočne ozbiljnu proizvodnju elektromobila. Izniman interes cjelokupne hrvatske javnosti živi je dokaz koliko svima nama nedostaju originalni dokazi poduzetničke agilnosti i kreativnosti.

U situaciji kad nam je veći dio industrijske proizvodnje ili umro ili je pred izdisajem, sama hrabrost nekoga da se pokuša ubaciti u dvorište najvećih svjetskih kompanija koje samostalno kuju planove za razvoj električnih ili hibridnih automobila očigledno automatski osvaja duboko poštovanje svih dobronamjernih hrvatskih građana. Tako je mali elektromobil DOK ING-a ni kriv ni dužan već postao simbolom pokreta otpora kojem je jedini ideal pokušati dokazati da možda ipak možemo proizvesti nešto što smo dvadeset godina navikli uvoziti.

U toj općoj popularizaciji novog hrvatskog elektromobila za sada su izostale seriozne analize o tome kolike su zapravo realne šanse da elektromobil postane proizvod s ozbiljnom razinom industrijske proizvodnje. Iako su šanse vrlo male, čini se da je mali elektromobil već ispunio svoju misiju.

Komentara 2

LN
lijepa našo
14:44 01.04.2010.

možda ovaj mali autić postane iskra pokretač razvoja hrvatske kreativne industrije ...

UM
umag
12:59 01.04.2010.

ponuditi ovakav auto za veću cijenu od 10 000 eura na svijetsko tržište je dobra prvoaprilska šala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije