Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američko tržište

Na Wall Streetu blagi rast, među najvećim gubitnicima AIG

stocks
Arhiva Vla-
09.12.2010.
u 09:31

AIG je potonuo 3,9 posto prije nego što je trgovina zaustavljena zbog informacije kako će FED-u vratiti ostatak kapitala u gotovini

Vodeći indeksi jučer su na Wall Streetu blago ojačali. Dow Jones ojačao je 0,12 posto, na 11.372,48 bodova, S&P 500 je porastao 0,37 posto, na 1.228,28 bodova, dok je Nasdaq bio najveći dobitnik skokom od 0,41 posto, na 2.609,16 bodova.

No, trgovalo se oprezno jer ulagače zabrinjava mogućnost rasta inflacije i proračunskog deficita u SAD-u. Sporazum o poreznim olakšicama između Baracka Obame i republikanaca trebao bi potaknuti rast američkog bruto domaćeg proizvoda u idućoj godini. Međutim, očekuje se rast inflacije s obzirom na to da će porezne olakšice ojačati potrošnju Amerikanaca, a isto tako, porast će i proračunski deficit.  Zbog toga su i jučer padale cijene državnih obveznica, pri čemu je prinos na 10-godišnje trezorske obveznice porastao sa 3,13 na 3,33 posto, na najvišu razinu od lipnja.

Na Wall Streetu cijene dionica porasle su u samo četiri od 10 sektora S&P indeksa, među kojima najviše bankarski sektor.  KBW indeks tog sektora porastao je 2,9 posto jer bi rast prinosa na obveznice i kamata trebao pozitivno djelovati na profitabilnost financijskih institucija. Bank of America uzletom od 3,7 posto i JPMorgan rastom od 2,6 posto bili su najveći dobitnici u sastavu Dow Jonesa. Dobro je prošao i Wells Fargo skokom od 3,2 posto, a i regionalne banke poput Fifth Third Bancorpa koji je uzletio 6,5 posto.

Jedan od najvećih gubitnika bio je AIG, koji je potonuo 3,9 posto prije nego što je trgovina zaustavljena zbog informacije kako će osiguravateljni div vratiti ostatak kapitala FED-u u gotovini.

Dionica Texas Instrumentsa porasla je jedan posto, a Novellus Systemsa 2 posto. Među dobitnicima je i Home Depot s rastom od 1,4 posto, nakon što su poboljšane prognoze za ovogodišnju prodaju i dobit, dok je, primjerice, među najvećim gubitnicima i McDonalds, kojemu je cijena dionice pala 2 posto, nakon objavljenih slabijih rezultata prodaje u svijetu u studenome.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije