Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultat višemjesečnih pregovora

Na posao se vraća 40 radnica Orljave, šivat će za Hemco

Orljava
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
06.05.2022.
u 15:35

U Orljavi je stečajni postupak pokrenut 13. srpnja 2021. Tekstilna tvrtka u državnom vlasništvu više je od 50 godina proizvodila ekskluzivne košulje za Olymp. Hemco je vodeći brend radne odjeće

Nakon godina borbe za opstanak, a potom i odlaska u stečaj u srpnju prošle godine, jedna od najpoznatijih hrvatskih tekstilnih tvornica, požeška Orljava, uzdiže se iz pepela. Naime, đakovački Hemco, vodeći brend radne odjeće nastao u Hrvatskoj, potpisao je ugovor o zakupu Orljavinih poslovnih prostora i opreme.

U sindikatu skeptični

Rezultat je to višemjesečnih pregovora zainteresiranih strana, nakon kojih je odbor vjerovnika Orljave dao suglasnost za sklapanje ugovora, navodi se u priopćenju Centra za restrukturiranje i prodaju.

Slijedom toga očekuje se nastavak proizvodnje u posrnuloj tekstilnoj tvrtki te zapošljavanje za početak minimalno 40 radnica s burze, s tendencijom rasta do kraja godine, što je uvjetovano mogućnošću plasmana proizvodnog programa Hemca.

Vijest o povratku dijela Orljavinih radnica na posao u Požegi i Požeško-slavonskoj županiji primljena je sa zadovoljstvom, no u sindikatu su skeptični. Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš kaže da ne zna može li se o Hemcu govoriti kao o strateškom partneru, s obzirom na to da mu nije poznato radi li se o kupnji tvrtke o stečaju ili samo o najmu prostora.

– Što se nas tiče, sve je napravljeno izuzetno netransparentno. Naš sindikat nije bio uključen u proces. Kažu da će se zaposliti 30 ili 40 žena, ali mi ne znamo ni kojih, ni kakvih ni pod kojim uvjetima. Hoće li plaća tih radnica biti iznad ili ispod minimalca? Mi nismo vidjeli ugovore o radu koji se njima nude. Tako da svaka čast svemu, neka se radi, ali nismo previše sretni s načinom na koji je do toga došlo – upozorio je Kiš.

Orljava je tekstilna tvrtka u državnom vlasništvu, koja je više od 50 godina proizvodila ekskluzivne košulje za Olymp. Međutim, s početkom pandemije koronavirusa 2020. godine njemačka je tvrtka počela otkazivati narudžbe. Orljava je zapala u još dublje probleme kada je u ljeto 2021. godine Olimp vratio narudžbu u Hrvatsku ustvrdivši da više ne želi poslovni odnos s požeškom tvrtkom, ali ga želi s Hemcom, s kojim razgovara o tome.

Deset mjeseci u stečaju

U Orljavi je pokrenut stečajni postupak 13. srpnja 2021. Tadašnji ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat kazao je u kolovozu 2021. da interesa za Orljavu ima, a dok postoji interes i za brend i za proizvod, hrvatska će Vlada nastojati u pogon staviti sve radnike i radnice te naći strateškog partnera koji će investicijama u Orljavu proizvodnju dići na viši tehnološki nivo.

Đakovački Hemco tada je iskazao interes uzeti u najam poslovne prostore Orljave i na posao vratiti dio od 172 radnice.

Komentara 1

Avatar Svračak
Svračak
22:09 07.05.2022.

Evo dokaza da se u Hrvatskoj ne isplati ništa raditi niti pokretati. Još se nije počelo raditi već su kritike da se radi o nečemu mutnom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije