Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomidor za podravku

Na poljima kod Umaga u punom je jeku berba industrijske rajčice

12.08.2014., Savudrija - Berba industrijske rajcice ovih je dana u punom jeku na poljima oko Umaga i Savudrije. Bere se za potrebe proizvodnje koprivnicke prehrambene tvrtke Podravka, koja u svoju umasku tvornicu Povrce, jedinu takvu u Hrvatskoj sirovinu
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/2
28.08.2014.
u 11:45

Duga kišna razdoblja nisu poremetila planove 20 proizvođača s umaškog područja

Na poljima u okolici Umaga berba industrijske rajčice u punom je jeku, no ovogodišnji urod zbog previše kiše koja ne pogoduje sazrijevanju rajčica, a otežava i berbu jer u natopljena polja mehanizacija ne može, manji je od lanjskog.

Bit će ubrano oko 6500 tona rajčice, 1500 tona manje nego je planirano, a urod je, kaže Dario Makovac, predsjednik udruge "Pomidor" koja okuplja dvadesetak proizvođača rajčice sa šireg umaškog područja, u odnosu na lanjske istarske pomidore koji su bili vrhunski, srednje kvalitete. "Krivac" su tome, nastavlja Makovac, uz loše vremenske uvjete, bolesti koje su ovoga ljeta više nego prethodnih godina napadale plodove.

– Rajčice su pobrane na polovici od 135 hektara površina u okolici Umaga i treba nam još dva tjedna dobrog vremena da uberemo sav urod koji ide na preradu u Podravkin pogon Povrće u Umagu koji, otkad je počela berba, radi bez prestanka – kaže Makovac.

Plan od 8000 tona

Kapacitet je pogona između 8 i 9 tisuća tona rajčice, no ove godine, procjenjuje Makovac, s umaških polja bit će isporučeno manje pomidora. Međutim, na preradu će u taj pogon stići i rajčice s polja na pulskom području, od tamošnjih proizvođača koji pod rajčicama imaju 20 hektara poljoprivrednih površina pa će u Povrću biti blizu ostvarenja poslovnog plana prerade osam tisuća tona industrijske rajčice. Proizvođačima je zajamčena otkupna cijena od 80 lipa po kilogramu, a dogovoreno je da ta cijena iznosi 90 lipa po kilogramu u slučaju da proizvođač proizvede više od 50 tona po hektaru, čime se stimulira povećanje proizvodnje po jedinici površine.

Nesređena državna polja

Umaški poljoprivrednici rajčice sade na privatnom i državnom zemljištu, zasad se, objašnjava Makovac, sadi onoliko koliko se može preraditi, a ostvare li se dugoročni planovi povećanja kapaciteta prerade, morat će se pojačati proizvodnja i rajčicama "zauzeti" više poljoprivrednih površina u Istri. Neobrađenog državnog poljoprivrednog zemljišta pogodnog za uzgoj industrijske rajčice ima, no treba najprije riješiti njegov status, a u novu sadnju krenuti tek kad bude kapaciteta za preradu.

>>Dražen Petrović: Ništa od obećenja, sve su to puste priče

>>'Na češnjaku se može zaraditi, ali ne treba biti pohlepan'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije