Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prihod od turizma

Na pola puta: Rekord gostiju i noćenja, ali ne i zarađenih eura

'30.09.2011., Dubrovnik - Posljednji dan u mjesecu rujnu obiljezen je temperaturama iznad 30 stupnjeva. Jedina razlika od slike s polovice ljeta je smanjeni broj kupaca na plazama. Photo: Grgo Jelavic
'Grgo Jelavic/PIXSELL'
07.10.2011.
u 08:00

Sezona će donijeti više od lanjskih 6,3 milijarde, ali manje nego najbolje 2008. sa 7,4 milijarde eura.

Rekordne brojke gostiju i noćenja ponovo neće biti dovoljne za rekordnu zaradu. Čak ako se u ostatku godine i nastavi trend iz drugog kvartala, kad su prihodi od putovanja bili 14 posto izdašniji nego lani, turistički će se prihodi tek približiti sedam milijardi eura. Turizam će tako u 2011. (s procjenom prihoda od 6,7 do okruglih 7 mlrd.) ostati na pola puta između lanjske sezone, kad je uprihođeno 6,3 milijarde turističkih eura, i rekordne 2008., kad je prihod premašio 7,4 milijarde.

Alotmani u minusu

Turistička branša sezonu svejedno proglašava uspješnom i kvalitetnom, kako je uz kongres hotelijera, koji je jučer počeo u Zagrebu, kazao i Kristian Šustar, predsjednik uprave Maistre i predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu. Većina kolega iz hotelijerskih krugova mu, pritom, ne proturječi. Predsjednik uprave šibenskog Solarisa Goran Zrilić kaže kako u ovoj godini očekuju rast prihoda od najmanje deset posto prema lani. Iz opatijskih Liburnia rivijera hotela odgovaraju da sezona prolazi financijski dobro, te da knjiže čak 20 posto više prihoda od individualnih gostiju, 17 posto više od grupnih dolazaka, a samo su im alotmani u minusu četiri posto. Pri tom im je broj gostiju podjednak lanjskom.

– Povećanje prihoda rezultat je ulaganja u vlastiti kanal izravne prodaje, ali i u promjeni politike u kanalima punjenja, odnosno višim cijenama koje smo tako ostvarili. Individualni gost ima prednost pred alotmanima, a takav trend bit će i u 2012. Pored toga, u 2011. nije bilo rasprodaja u zadnji tren niti akcijskih cijena – objašnjavaju iz Liburnia rivijera hotela, računajući da će godinu završiti sa čak sto posto većom efikasnošću poslovanja.

Sezona koji tjedan dulja

I u turističkim su agencijama mahom uspjeli uknjižiti pluseve u odnosu na lani.

– Očekujemo 15% bolji prihod nego 2010. Dijelom zahvaljujući i tome što je sezona nekoliko tjedana dulja nego lani – kaže Ivan Pukšar, direktor Kompasa.

Među "slavljenicima" je ponajmanje ugostitelja. Mnogi se tuže da u svome poslu nisu osjetili dobrobiti većeg broja turista.

– Gledajući brojke, sezona se doima kao iz snova. No, za mnoge restorane nije takva i ugostitelji će proći slabije od hotelijera – kaže Miroslav Folnegović iz Udruge restoratera.

Komentara 17

DR
drug
08:08 07.10.2011.

Malo vama a malo na crno i NAMA...

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
13:00 07.10.2011.

Da nema HDZa ,ne bi bilo ni Jadranskoga Mora ,pa tako ni Turista!

OB
-obrisani-
13:19 07.10.2011.

pa gdje je ta lova, ono sta zavrsi u mojem ili tvojem djepu nije drzavno, sta ima drzava sa privatnom lovom???????????? osim takse i poreza ne ostaje nista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije