Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju György Mosonyi

MOL nema ništa protiv: Neka Vlada RH objavi ugovor

György Mosonyi
25.09.2009.
u 19:59

Izvršni direktor MOL-a i potpredsjednik Nadzornog odbora Ine ekskluzivno za Večernji list govori o dioničarskom ugovoru s Vladom RH, upravljačkim pravima Mađara u Ini, dugu naftne kompanije....

O tome je li MOL spreman objaviti dioničarski ugovor o kupnji udjela u Ini, upravljaju li Mađari tom kompanijom kao da su 100-postotni vlasnici, zašto se dopustilo da Inin dug državi dosegne 1,3 milijarde kuna razgovarali smo s Györgyjem Mosonyijem.

MOL će odobriti Ini kredit za rješavanje problema s likvidnošću, ali tek nakon što Vlada RH otkupi trgovanje plinom iz te kompanije.
Vaše pitanje implicira da je MOL taj koji donosi odluku da stvari idu ovim redoslijedom, ali je zapravo završetak transakcije trgovine plinom uvjet da Ina ispuni ugovorne pokazatelje iz postojećih kreditnih aranžmana (covenants).
I ako bi MOL ili netko drugi dao zajam Ini prije dovršetka ove transakcije, Ina bi prekršila svoje ugovorne pokazatelje, to je jednostavno i oko toga vam nisu potrebne nikakve teorije zavjere. Takav scenarij bi imao vrlo ozbiljne posljedice, u najmanju ruku bi Inini postojeći krediti kod banaka postali skuplji – tako da je prirodno da svi članovi Nadzornog odbora Ine, neovisno o tome tko ih je imenovao, pokušavaju izbjeći takav scenarij.

Po kojoj će cijeni Ina Vladi prodati plinski biznis? Koja će se cijena plina u toj prodaji uzeti u obzir? Tko radi procjene vrijednosti plina u Okolima, a riječ je o 550 milijuna kubika tog energenta?
Inino skladište plina kao i njezina djelatnost trgovine plinom prodani su prema fer vrijednosti. Prodaja skladišta završena je već u travnju, a još uvijek pregovaramo o detaljima plinskog biznisa. Taj postupak ima mnogo aspekata, a jedan od elemenata je i plin skladišten u Okolima. Nije potrebno nikoga angažirati da odredi cijenu robe, tj. prirodnog plina, niti je to u skladu s praksom u našoj industriji. Vrijednost prirodnog plina moguće je vrlo dobro izračunati, budući da su njegov obujam i cijena vrlo dobro poznati.

Neki analitičari taj uvjet o otkupu plinskog biznisa drže ucjenom. Je li to ucjena?
Takav bi pristup bio potpuno suprotan našim standardima, a istovremeno i potpuna besmislica, posebno u slučaju kada jedna kompanija poput MOL-a kao suvlasnik upravlja drugom kompanijom zajedno s državom. Mislim da navedeni stručnjaci vrlo dobro razumiju našu dilemu vezanu uz pokazatelje iz postojećih kreditnih aranžmana kao i našu želju da poštujemo Inine postojeće ugovore – ali, barem koliko ja vidim, oni vrlo često imaju drugu motivaciju, i to političke, osobne ili poslovne prirode, za iznošenje suprotnih tvrdnji.

Jesu li pregovori o otkupu trgovanja plinom pri kraju, odnosno, kada će biti zaključeni?
Glavni ugovor o poslovanju prirodnim plinom (Gas Master Agreement), koji regulira i izdvajanje skladišta plina i aktivnosti trgovanja plinom iz Ine, potpisan je 30. siječnja ove godine te još uvijek čeka svoju potpunu primjenu. Izdvajanje skladištenja plina te prodaja skladišta već je dovršena, dok je rok za zatvaranje transakcije trgovanja plinom bio 1. srpnja, međutim, to se još nije dogodilo. Očekujemo završetak ove transakcije u sljedećih nekoliko dana.

Je li MOL spreman (i kada) objaviti ugovor s Vladom RH o kupnji udjela u Ini?
MOL je potpuno otvoren prema objavi dioničarskog ugovora te donese li Vlada takvu odluku, MOL je u potpunosti prihvaća.

Na čiji je zahtjev taj ugovor proglašen tajnim?
On nikada nije bio tajan. O ugovoru je Vlada raspravljala na svojim sjednicama nekoliko puta.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju od subote.

Ključne riječi

Komentara 1

SA
Savjest
08:14 26.09.2009.

U nekim drugim medijima (JL) lansirana je teza da Premijerka nema pravo na uvid u spomenuti ugovor, ili joj se to pravo odriče. No, ako je točan dio izjave, koji se pripisuje g. Györgyu Mosonyu (\"MOL je potpuno otvoren prema objavi dioničarskog ugovora te donese li Vlada takvu odluku, MOL je u potpunosti prihvaća\".), Vlada bi trebala zatražiti da MOL objavi ugovor te bi ugovor trebalo objaviti na internetu ili u sredstvima javnog priopćavanja. Po objavi ugovora, ako ima sumnjivih mjesta u njemu, Vlada bi odmah slučaj trebala predati USKOK-u i DORH-u. No, sad dolazimo do krucijalnog pitanja: je li Vlada spremna to učiniti, odnosno, što ako Premijerka iznese takav prijedlog pred Vladu, a članovi Vlade je nadgasuju i odbiju prijedlog, štiteći recimo, nekog \"dobrog\" HDZ-ovca ili skupinu njih?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije