Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krizni Porez

Mogu li operatori ipak izbjeći harač ako pristanu investirati?

'12.01.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzana redovita sjednica Vlade RH.Predrag Matic; Neven Mimica, Ranko Ostojic, Rajko Ostojic; Orsat Miljenic; Ante Kotromanovic, Tihomir Jakovina, Ivan Vrdolja
'Patrik Macek/PIXSELL'
16.01.2012.
u 22:00

Nakon što je odlučeno da se tek nakon mjesec dana mobilnim operatorima vraća harač, sjest će se za pregovarački stol

Hoće li mobilni operatori uspjeti srušiti dodijeljeni im harač? Naime, kako doznajemo, već u srijedu predstavnici ljutitih mobilnih operatora sastat će se s predstavnicima Vlade. Cijela akcija oko ponovnog nametanja poreznog harača navodno je bila tek pritisak na mobilne operatore da izlože svoje namjere oko investiranje u ovoj godini i naravno da taj dio bude zamašan.

Podsjetimo, na prošlotjednoj sjednici Vlade odlučeno je da im se vrati porez od 6 posto na prihode od govornih usluga, SMS-ova i MMS-ova. Vlada u godini dana od harača toj jedinoj industriji koja je zahvaćena kriznim porezom planira skupiti 300 milijuna kuna. A harač bi trebao trajati najkasnije do ulaska u Europsku uniju, budući da Unija ne podržava takav namet. Obrazlože li dobro u što sve planiraju investirati i usto dovoljno odriješe novčanike, Vlada bi mogla odustati od harača, kažu izvori bliski Vladi. Neki izvori čak špekuliraju da je cijela priča bila stvar dogovora između predstavnika Vlade i operatora, ne svih. Nekima je trebao alibi za dodatno iskamčivanje novca od svojih matičnih tvrtki, pa i nisu doista bili ljutiti vraćanjem poreznog nameta.

Uz pritisak Vlade olakšana im je interna komunikacija prema vlasnicima. Neki su, pak, doista ostali zatečeni odlukom Vlade. Kako su ustvrdili u Tele2, prošli harač bio im je ukinut jer su planirali ukupno 3 milijarde kuna uložiti u frekvencijski spektar za brzi internet, takozvani LTE ili mreže četvrte generacije, iako nije izvjesno da će se uopće takvo što naći u ponudi u ovoj godini.

Komentara 14

PO
polo60
23:15 16.01.2012.

ma nemojte biti nekorektni pa nije to harać tako rade ljudi kada moraju

XM
xmanzg
23:30 16.01.2012.

A moralno je da je cijena usluge nekoliko puta veca nego u EU, a tek roaming. Nek se srede malo

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
23:00 16.01.2012.

- Treba njima uzeti 50% s obzirom da su 3 puta skupli nego u Europi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije