Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radnici ogorčeni

'Mirna i Geneza nisu uplatili ni lipu poreza. Šokirani smo što država to dopušta!'

Mirna Rovinj
Foto: Dusko Marušić/PIXSELL
20.05.2014.
u 10:22

Kako je to moguće? Kako se smiju isplatiti plaće bez poreza i doprinosa, pita predsjednik sindikalista Šime Orešković.

Tvrtke Mirna iz Rovinja i tvrtke Geneza za krizni menadžment, koja upravlja Mirnom, nisu uplatile ove godine niti lipe poreza i doprinosa za radnike Mirne, utvrđeno je na sastanku u Ministarstvu rada. Informaciju je priopćio Sindikat PPDIV koji je ujedno izrazio šokiranost činjenicom da država zna za tu situaciju i ne poduzima ništa.

- U pondjeljak smo kod Miranda Mrsića, ministra rada, imali sastanak mi sindikalci, predstavnici Mirne, te Tihomir Kralj iz Porezne uprave. Svi oni su upoznati kako u Mirni, kojom upravlja Geneza, ove godine uopće ne uplaćuju doprinose i poreze državi, te se nadam da će se sankcionirati takvo teško kršenje zakona. Kako je to moguće? Kako se smiju isplatiti plaće bez poreza i doprinosa?! – pita predsjednik sindikalista Šime Orešković.

Takva situacija odvija se u dvije firme – u Mirni d.d. i Mirni ribolov d.o.o., pri čemu su obje tvrtke u blokadi. Ministar Mrsić obećao je rješavanje ove situacije, pri čemu sindikat posebice želi da se utvrdi priroda poslovne suradnje Mirne i Geneze budući da upravljanje te tvrtke Mirnom očigledno nije u okviru poslovnih uzusa i zakonitog poslovanja.

-­ Bojim se kako bi isto moglo snaći radnike Purisa u stečaju. Tamo je nepotpuni Odbor vjerovnika (bez najvećeg vjerovnika Hypo Alpe-­Adria banke) na čudan način odabrao baš tu Genezu da zakupi Puris, iako postoji kontra ponuda firme Valipile koja je partner Purisu godinu dana i nudi zajednički razvoj, čak i kupnju Purisa. U tom je Odboru vjerovnika i naš predstavnik PPDIV-­‐a glasao za Genezu, bez prethodnih konzultacija i znanja sindikata. Ali kako je predstavnik Porezne uprave mogao glasati za Genezu kad ta firma podržava neplaćanje poreza i doprinosa za radnike? To je van pameti, ali i prvoklasan skandal. U uređenim državama ovakovo stanje dovelo bi promptno do sankcija za nekoliko osoba – zaključuje Orešković u priopćenju za javnost.

>>Podravka putem javne dražbe prodaje dionice Mirne, Mirna: To je zabranjeno

>>Radnici Mirne odlučili prihvatiti model radničkog dioničarstva

Komentara 2

RE
reborn
08:36 21.05.2014.

Neplaćanje poreznih obaveza mimo zakona? Porezna uprava zna za tu situaciju i ne poduzima ništa? Ovo zvuči kao da su Linić i Čavlović Smiljanec i dalje na svojim radnim mjestima - pijuni su se promijenili, ali politika se nije...

BA
balic
08:24 27.05.2014.

btw.kad za ovo cuje premijer opet ce se vracat "decenijama" unazad samo u ove dve i pol godine jos nije progledao.. Opet ce se strmoglavit na HDZ i reci oni su krivi za ne placanje poreza,ali nece ni spomenit daa Mirna i Geneza nisu porez placale zadnju godinu il tko zna mozda u ove dve i pol godine..Ozbiljno koja smo mi smijurija od drzave sa nesposobnim ljudima na odgovarajucim mjestima,drugdje bi letile glave kod nas se drzava namjerno unistava ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije