Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza

Merkel predlaže Grčkoj model po kojem je moderniziran DDR

'Christian Democratic Union (CDU) party leader and Chancellor Angela Merkel looks into her bag at  a party board meeting in Berlin, May 14, 2012. Chancellor Angela Merkel\'s conservatives suffered a c
'FABRIZIO BENSCH'
Autori: bk/VLM, mb/VLM
27.05.2012.
u 19:04

Njemačke su banke 2009. imale najveća potraživanja prema grčkim bankama i u slučaju njihova sloma izgubile bi stotine milijardi

Prema planu koji priprema njemačka kancelarka Angela Merkel, Grčka bi se, kako bi spasila vlastitu budućnost ali i budućnost eura kao zajedničke valute, uskoro trebala pretvoriti u efikasnu kapitalističku zemlju po modelu koji je primijenjen tijekom modernizacije Istočne Njemačke kada je ta zemlja ujedinjena sa Zapadnom Njemačkom. Plan koji se oslanja na šest osnovnih točaka zasniva se na privatizaciji svih državnih poduzeća, ukidanju propisa koji koče rad gospodarstva i ukidanju ili ublažavanju zakona koji brane otpuštanja radnika zbog smanjenog opsega poslovanja.

U Grčkoj će, predviđa plan koji će u sljedećih nekoliko dana biti predstavljen i vladama ostalih zemalja eurozone, biti osnovane i posebne ekonomske zone, ali i posebna agencija za prodaju grčkih državnih tvrtki privatnim ulagačima. Privatizacijska agencija zamišljena je po uzoru na Treuhandanstalt, njemačku agenciju koja je 1990. privatnicima rasprodala čak 8500 istočnonjemačkih tvrtki. Ipak, i prije nego što je službeno predstavljen, njemački je plan suočen s oštrim kritikama. Na financijskom portalu Bloomberg objavljen je urednički komentar u kojem se problematizira uloga njemačkih banaka u financijskom slomu Grčke.

Tvrdi se kako su upravo njemačke banke još potkraj 2009. imale najveća potraživanja prema grčkim bankama, te bi u slučaju sloma tamošnjeg bankarskog sustava i bankrota države izgubile stotine milijardi eura. Političkim utjecajem Njemačka se tijekom posljednje dvije godine uspjela izboriti za više paketa pomoći Grčkoj, temeljem kojih je refinancirala svoje obveze. Dug prema njemačkim bankama tako je pretvoren u dug prema cijeloj eurozoni i međunarodnim institucijama. Kad je to postignuto, Njemačka je od oštrog protivnika grčkog bankrota i istupanja iz eurozone postala umjerena zagovornica takvog scenarija. Novi njemački plan zato će vjerojatno opet izazvati oštre reakcije u Grčkoj. 

Ključne riječi

Komentara 34

UK
Ugo Kajvez
23:16 28.05.2012.

Kad bankari počinju govoriti da je vaša lova u bankama sigurna tad znajte da je nastupila panika ............

Avatar madcap
madcap
19:17 27.05.2012.

Merkelica je jednostavno potrošena i na vanjskom i na unutrašnjem planu. Na probleme Njemačke nema efikasnih rješenja, a među saveznicima dolaskom Obame i Hollandea pušu neki novi vjetrovi. Vrijeme je za izbore u Njemačkoj da bi i čitava Europa mogla usklađeno napokon krenuti naprijed.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
23:35 27.05.2012.

Vjerujem samo Njemačkoj a ne ciganiji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije