Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odljev kadrova

Medicinske sestre odlaze raditi u Njemačku, no odaziv nije prevelik

'slavonija, virovitica, 18.05.2011. razbije li se bocica sa antineoplasticnim lijekom kojeg rabi medicinska sestra neda dusak u opcoj bolnici virovitica, prijeti joj kontaminacija, pa i nastanak malig
'Marija Lovrenc/VLM'
13.09.2012.
u 14:18

Ana Waldheim iz tvrtke Phoenix kazala je da su se za osoblje iz Hrvatske odlučili zbog nedostatka takvog kadra u Njemačkoj

Na oglas tvrtke Phoenix, koja je vlasnik 45 staračkih domova u Njemačkoj, kojim traže šest medicinskih sestara i tehničara pristiglo je 30 prijava, piše Poslovni dnevnik.

Iz toga proizlazi da se za jedno mjesto za rad u Njemačkoj javilo šestero kandidata, što je ponovno otvorilo pitanje mogućeg odljeva medicinskih sestara iz Hrvatske nakon ulaska naše zelje u Europsku uniju.

No, u Udruzi i Komori medicinskih sestara smatraju da nema velikog interesa medicinskih sestara za rad u inozemstvu te da ulaskom u Europsku uniju neće uslijediti velik odljev medicinskoga kadra. 

Ana Waldheim iz tvrtke Phoenix kazala je da su se za osoblje iz Hrvatske odlučili zbog nedostatka takvog kadra u Njemačkoj.

Iako zapošljavaju medicinske sestre i tehničare i iz istočne Europe, Hrvati su im posebno zanimljivi zbog sporazuma o suradnji koji postoji između dviju zemalja, a koji olakšava administracijski proces zapošljavanja.

Riječ je o bilateralnom sporazumu između Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) i njemačke službe za zapošljavanje iz 1992. Od 2005. na temelju novoga sporazuma HZZ postaje i besplatan posrednik pri zapošljavanju u Njemačkoj. Prema podacima HZZ-a, u 20 godina 3886 medicinskih sestara i tehničara zaposleno je u Njemačkoj.

Ukupna godišnja kvota je 500 gostujućih radnika, u koje se ubrajaju i medicinske sestre i tehničari.

Izvorni tekst pročitajte ovdje.

Komentara 10

DO
doktorica
19:01 13.09.2012.

mlade sestre bez obiteljskih obveza će sigurno otići ......

Avatar bok
bok
19:29 13.09.2012.

za takve poslove vam je bruto plava 1100-1500 €. Dakle neto 800-1100.Soba je oko 300-500 €...pa sad razmislite..

Avatar cros
cros
16:49 13.09.2012.

Normalna stvar, ovaj primitak zaposlenih omogućava samo privremeni boravak, dakle preseljenje cijelih obitelji nije dopušteno! To je prva i najvažnija stvar! Drugo, tamo treba dobro šljakati za razliku od doma, kavica, cigaretica, puš-pauza, piš-pauza, kaka-pauza, ručak, doručak, večera, marenda, frizer i špeceraj i gotov ne radni dan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije