Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utjecaj na okoliš

Marathon Oilu i OMV-u ograničenja na 6 od 7 polja

 Ivana A/K naftna platforma
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
17.01.2015.
u 00:05

Bušotine se ne smiju vidjeti s plaže, a na područjima oko Visa i na šibenskom području nema istraživanja dok traje nautička sezona

Na šest od sedam istražnih polja za koje koncesije traže Marathon Oil i OMV koji su se zajedno prijavili na natječaj za Jadran studijom utjecaja na okoliš postavljena su ograničenja. Pokazala je to studija objavljena i puštena u javnu raspravu u petak. Studija je uzela u obzir utjecaj na turizam, ribarstvo te ekologiju, pri čemu se vodilo računa o mriješćenju ribe, sredozemnim galebovima, izvoru buke za dupine i kornjače te gniježđenju sokola.

Zbog nautičkog turizma morat će se smanjiti istražni prostori 14 i 17, odnosno područje u relativnoj blizini Visa i šireg splitskog akvatorija, a na istražnom području 11 koje se nalazi nedaleko od šibenskog područja neće biti moguće istraživati naftu i plin tijekom turističke sezone.

Kilometar i od Plagruže

Sukladno studiji zabranjuju se i aktivnosti unutar Jabučke kotline, a morat će se voditi računa i o dva telekomunikacijska kabela i plinovodima koji prolaze kroz Jadran. Važna vijest za turističke djelatnike je da se eksploatacijske bušotine neće vidjeti s plaže jer je to strateškom studijom utjecaja zabranjeno.

Drugim riječima, potencijalni ulagači morat će pomaknuti mjesto gradnje platforme pokažu li 3D projekcije da bi se platforma mogla vidjeti s kopna. Iako su istražna polja pomaknuta 10 kilometara od kopna i šest kilometara od otoka, studija utjecaja na okoliš pomaknula je potencijalne platforme kilometar dalje od pučinskih otoka poput Palagruže koja je bila u istražnim poljima. Zbog potencijalnog kumulativnog utjecaja, u studiji se preporučuje da se istražne radnje ne provode istodobno na više od tri istražna područja.

Ta preporuka nije zasnovana na znanstvenim standardima nego na procjeni utjecaja buke na morske životinje. Inače, studiju je izradila tvrtka Ires ekologija koja je pritom surađivala s brojnim stručnjacima s područja ekologije i zaštite mora, ribolovstva, naftnog rudarstva te turizma. Javna rasprava o studiji otvorena je do 16. veljače, a Agencija za ugljikovodike koja je nositelj projekta primit će sve primjedbe te će organizirati i javni uvid u dokument.

Studije prije bušenja

Prije nego što počnu s ikakvim istražnim djelatnostima, tvrtke koncesionari na Jadranu morat će izraditi dodatne studije utjecaja na okoliš, a u Agenciji za ugljikovodike kažu da su sve tvrtke koje su se prijavile na natječaj svjesne da će biti brojnih ograničenja.

– Kriva je percepcija da će tvrtke koje su dobile pravo istraživanja i eksploatacije na Jadranu sutra doći i početi bušiti. Prije svake radnje morat će napraviti dodatne studije – kazala je Barbara Dorić, ravnateljica Agencije. Očekuje se da će strateška studija biti prihvaćena najkasnije do sredine ožujka pa bi se, prema planovima i zakonskim okvirima, prvi ugovori s koncesionarima potpisivali već početkom travnja.

>> Platforme se neće smjeti vidjeti s plaža

Komentara 9

AN
AngelJustMe
02:07 17.01.2015.

a OMV i Marathon Oil mogu si kupiti kakve hoce studije, nebi bilo prvi puta, … ljudi nedaj te da nam prljaju more

BR
brčko
02:48 17.01.2015.

naše more je svetinja i treba ga čuvati, al budimo iskreni, svi mi točimo gorivo, samo kad treba crpiti naftu, nek nam je daleko od kuće...

Avatar dr.mg.sc
dr.mg.sc
13:40 17.01.2015.

Tako sklapa posao vlada koja ne brine i ne voli svoju zemlju! Unistava turizam,narusava ekosistem i uz sve to ne zaradjuje maksimalno nego strane firme i naftne kompanije uzimaju bogastvo za badava,pritom ostavljajuci mrvice iza sebe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije