Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luka Burilović, predsjednik HGK:

Na proljeće predstavništvo u Šangaju, a vraćaju se i ona u BiH i Srbiji

15.12.2015., Zagreb - Luka Burilovic, predsjednik HGK.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
19.12.2015.
u 20:15

Nakon godinu i pol dana od kada je na čelu HGK Burilović je proveo niz reformi i uveo nove usluge i proizvode za članove čiji se broj povećava. Broj zaposlenika smanjen je za 200, a uskoro slijede i novi rezovi

Nakon afere u HGK prije dvije godine, ta institucija vraća ugled, prije svega zbog jače komunikacije i pružanja bolje usluge. Predsjednik HGK Luka Burilović najavljuje otvaranje novih predstavništava i novih projekata.

Jeste li uspjeli vratiti ugled i kako?

Trebalo je vremena, ali percepcija se mijenja. Ugled gradite godinama, izgubite ga preko noći, a onda treba vremena da se opet vrati. Najbolji dokaz da smo na pravom putu svakodnevne su pohvale naših gospodarstvenika i zahtjevi za novim učlanjenjima, od bolnica do OPG-ova.

Ipak, narušeni ugled postao je dobar temelj populizma...

Od 27 komora u Hrvatskoj, od kojih većina ima obveznu članarinu, govori se jedino o HGK i HOK-u. Sustav smo mijenjali iz temelja. Dolazim kao i ostatak vodstva Komore iz realnog sektora i itekako dobro poznajemo potrebe gospodarstvenika. Dolaskom na čelo Komore rekao sam da je ideja povećanje prihoda putem vlastitih usluga, u konačnici prelazak na dobrovoljno članstvo, ali u realnom prijelaznom razdoblju. Moram ponoviti da 96 posto tvrtki plaća članarinu od 42 kune. To nije velik iznos, ali svaka se kuna mora opravdati i svaki poduzetnik mora dobiti adekvatnu uslugu.

I u samoj Vladi bilo je razilaženja stavova oko uloge Komore... Jeste li izmirili trzavice koje su prije svega bile s ministrom Marasom?

Pružio sam ruku suradnje i ministru Marasu i ostalim ministrima, a mogu reći da s većinom njih imamo dobru suradnju i da smo imali zajedničke aktivnosti. Primjerice, organizacija najvećeg hrvatsko-ruskoga gospodarskog foruma u Moskvi s ministarstvom gospodarstva koje je rezultiralo potpisivanjem višemilijunskih poslovnih ugovora.

Što nudite svojim članovima?

Mnogo, prije svega mogućnost utjecanja na izmjene zakona i propisa koje im, kako ističu, čine najveću prepreku u poslovanju. Djelujući unutar Udruženja HGK oni mogu „krojiti" zakone po svojoj mjeri. Nadalje, sufinanciramo im nastupe na sajmovima, tražimo tržišta i partnere za njihov proizvod, analiziramo potencijale stranih tržišta, obavještavamo ih o međunarodnim natječajima, dodjeljujemo financijska sredstva za izradu EU projekata, organiziramo niz edukacija i seminara.... Imamo 20 županijskih komora kako bismo bili dostupni gospodarstvenicima. Na proljeće planiramo otvaranje predstavništva u Šangaju.

Osim Šangaja, u planu je otvaranje još nekih predstavništava?

Sve ovisi o financijskim sredstvima, ali plan je da uz Bruxelles, Moskvu i Šangaj otvorimo predstavništva i u zemljama s kojima imamo jaku gospodarsku suradnju, od Italije, Njemačke, Austrije do zemalja Višegradske skupine. Iz BiH i Srbije apeliraju da i na ta tržišta vratimo predstavništvo. Razumno bi bilo da predstavništva otvaramo unutar postojećih prostora naših veleposlanstava, odnosno da tamo postavimo našega gospodarskog predstavnika. Takvu sam inicijativu dao Ministarstvu vanjskih poslova

Planovi su i za nove projekte i veći broj članova Skupštine?

Sa sadašnjih 77 članova želja je povećati do 101. Imamo pet strateških nacionalnih projekata za daljnje jačanje poduzetništva i konkurentnosti. Digitalna komora olakšat će poslovanje, ukloniti ograničenje i ubrzati poslovne procese. Dualno obrazovanje sustav je strukovnog obrazovanja s pomoću kojeg se u suradnji sa srednjim školama i Zavodom za zapošljavanje usklađuju potrebe tržišta rada s obrazovnim sustavom. Internacionalizacija hrvatskoga gospodarstva skup je dodatnih aktivnosti koji će pomagati poduzetnicima pri izlasku na strana tržišta. Zatim, Startup Hrvatska projekt je ujedinjavanja nacionalne mreže razvoja malog i srednjeg poduzetništva u kojemu će HGK pružati potporu pri pokretanju i realizaciji poslovnih pothvata, dok će Centar za industrijski razvoj povezati znanstvenike i gospodarstvenike u potpuno novi koncept reindustrijalizacije hrvatskoga gospodarstva.

>>'Naš cilj je prelazak na dobrovoljno članstvo, ali postupno, odnosno dok povećamo vlastite prihode'

>>Maras: HGK je elitistička prćija jedne opozicijske stranke, HGK: To je vrijeđanje svih gospodarstvenika

Komentara 2

DU
Deleted user
20:42 19.12.2015.

g. Burilovic to sve placaju i poduzetnici za koje ne radite NISTA! Razveselite nas vjescu kad cete konacno poceti sami zaradivati i skinuti se s tude grbace. Tko zeli vase usluge neka ih i plati!

II
Igor_Idol
09:32 22.12.2015.

pusti_otoče, a kad si ti nešto uopće od Komoretražio da ti znaš da ne rade ništa? Ja tražio pa sam sve dobio i to jako brzo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije