Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udar na banke

Loši krediti: HNB postrožava pravila, banke nezadovoljne

Hnb
Patrik Macek/PIXSELL
31.01.2013.
u 08:00

Premda je domaći bankarski sustav stabilan i nakon pet godina krize, kvarenje kreditnog portfelja sve više brine Hrvatsku narodnu banku.

Premda je domaći bankarski sustav stabilan i nakon pet godina krize, kvarenje kreditnog portfelja sve više brine Hrvatsku narodnu banku. Stoga je središnja banka odlučila postrožiti pravila za definiciju i klasifikaciju loših kredita kako bi banke prisilila na veće rezervacije, piše Poslovni dnevnik.

Osjetno veće rezervacije, iako zasad nema konačne ocjene koliko, posljedično će smanjiti profite banaka zbog čega je među njima zavladalo veliko nezadovoljstvo i već su krenuli pritisci da se pravila ublaže, doznaje Poslovni dnevnik.

"Karakteristika hrvatskog sustava je da imamo visoke stope jamstvenog kapitala, ali ne i toliko rezervacija", kazao je za list dobro upućeni izvor koji je želio ostati anoniman.

Kako će ove mjere utjecati na građane pročitajte ovdje: HNB dramatično diže rezervacije za loše kredite

Ključne riječi

Komentara 2

BU
BubyZG
10:04 31.01.2013.

Sve će to banke prevaliti na one koji još kako-tako vraćaju kredite i povećati im kamatne stope ( jer su promjenjive ) ili će pritisnuti HNB da devalvira kunu ( što se u zadnjih dvije godine ionako događa na crno - krajem 2010 krenula je kuna sa 7,25 i završila na 7,6 ovih dana = devalvacija od skoro 5% ). Nisu banke od jučer ( na žalost i HNB je također samo BANKA ).

OB
-obrisani-
10:57 31.01.2013.

Banke nezadovoljne .... Ili bolje rečeno .. Lešinari su nezadovoljni ??? Ne mogu se do mile volje nasititi svojih žrtava, uništenih tvrtki, ljudi, pa i cijelih država. Ma dođe mi ih čisto žao ... jadni oni. Daj zamisli, neće više moći zarađivati milijardu kuna dnevno nego će od tih novaca morati staviti na stranu par kuna, dakle samo staviti na stranu. Neće ih moći podijeliti kao menađerske bonuse. Pa to je strašno ??!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije