Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preustroj

Lorencinovu reformu odbilo svih 20 župana

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
24.05.2014.
u 08:30

Ovim se prijedlogom razvoj kontinentalnog turizma briše s liste prioriteta, kaže bivši ministar Damir Bajs

Reforma turističkih zajednica zasad skuplja uglavnom odbijenice. Preustroj sustava starog 23 godine zapeo je na gašenju turističkih zajednica kontinentalnih županija. Prijedlog, naime, predviđa samo deset regionalnih menadžment organizacija, sedam na obali, Zagreb bi bio osmi, a svih dvanaest županijskih TZ-a na kontinentu utopilo bi se u preostala dva RMO-a. Takve smjernice odbilo je svih dvadeset župana, oštro se protive mnogi gradonačelnici – HDZ je, recimo, zatražio da se priprema takvog zakona odmah obustavi – a za nisu ni direktori turističkih zajednica.

‘Terenske konzultacije’

Do završnog prijedloga i konačnog rješenja za dio zemlje koji sada ugošćuje deset puta manje turista nego Jadran proći će mjeseci. Ministar turizma Darko Lorencin još obavlja ‘terenske konzultacije’, a na kontinentu se, unatoč činjenici da je turizam prilično nejak, zbijaju redovi.

– Nitko nije protiv destinacijskog menadžmenta, koji se želi uvesti novim Zakonom o turističkim zajednicama. Naše turističke zajednice to dijelom već rade i neka se to unapređuje, ali zašto ukidati ono što nam treba i, pritom, solidno funkcionira. Brojke još nisu velike, ali turisti i noćenja na kontinentu stalno rastu, i to po stopama višim nego na moru, a za to su velikim dijelom zaslužni i županijski TZ-i. U njihovu ukidanju čak i nema nekih ušteda. Turističke zajednice kontinentalnih županija ionako u 80-postotnom iznosu financira lokalna uprava i samouprava – reda razloge protiv predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić, koji kaže da u takvom stavu ima punu podršku i kolega s Jadrana.

Dalmacija dobila bitku

Jadranski su župani solidarni nakon što je kod njih slična bitka već dobivena. Prvotna je ideja bila da cijela Dalmacija postane jedna regionalna menadžment organizacija. Teren je slično kao sada snažno negodovao, autori su popustili, a Dalmaciji su namijenjena četiri RMO-a, koliko je i županijskih TZ-a danas. Iz svega je, pak, proizišla dodatna nelogičnost: na obali će župani biti predsjednici RMO-a, kao što su sada predsjednici TZ-a, a na kontinentu bi se biralo između njih desetak.

– Odnos prema obali i kontinentu nije jednak. Ako je argument marketinško spajanje, onda bi trebalo spajati i TZ-e na obali. Nejasno je i financiranje, ali najviše me zabrinjava što se ovime razvoj kontinentalnog turizma briše s liste prioriteta – upozorava bjelovarsko-bilogorski župan i bivši ministar turizma Damir Bajs, koji je i sam započeo redizajn sustava TZ-a, ali nježnije od Lorencina.

Aktualni ministar će se, odgovaraju iz njegova kabineta, o svemu očitovati nakon što “iz prve ruke sasluša sve primjedbe i prijedloge javnog i privatnog sektora te turističkih zajednica”. Gradonačelnik Malog Lošinja i predsjednik HDZ-ova Odbora za turizam Gari Capelli misli da je već sada sve jasno: “Ovo diskriminira većinu kontinentalnih županija, a povrh toga turizam u unutrašnjosti bez turističkih zajednica nema šansi.”

>> Glavni ured HTZ-a bez šefa, a zaposleno osam ljudi

Komentara 17

ĆA
ćaćaća
13:43 24.05.2014.

još jedan nesposoban ministar..partijska linija bitnija od sposobnosti..

LE
LeonardS
09:09 24.05.2014.

Referenca ministra Lorencina je članstvo u IDS-u, dok god bude tako nema nama napretka

DU
Deleted user
09:19 24.05.2014.

Doista je nastupilo vrijeme da vladajući prestanu mijenjat sve što se promjeniti dade. Imaju još u najboljoj varijanti (za njih) godinu i pol dana vlasti. Što su promijenili - promijenili su. Sad bi trebali počet nešto i raditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije