Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ribarstvo

Kučić: Najveća kriza u ribarstvu u posljednjih 40 godina!

ribari
Pero Lovrović/PIXSELL
09.02.2010.
u 16:45

Bez obzira na vrijednost izvoza, pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu i rast proizvodnje, ribarstvo je na rubu propasti, tvrdi Miro Kučić, savjetnik predsjednika HGK za pomorstvo, ribarstvo i otoke i predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe.

Ribare trese najveća kriza u posljednjih 40 godina, a nastavi li se, Hrvatska je na najboljem putu da uništi svoje ribarstvo – kazao je Miro Kučić, predsjednik Udruženja ribarstva i prerade ribe pri HGK, koji će idućeg tjedna, nada se, danas prihvaćenu strategiju preživljavanja ribara u 2010. predstaviti i resornome ministru Petru Čobankoviću i premijerki Jadranki Kosor.

Strategija, među ostalim, predviđa moratorij na otplatu kredita HBOR-a od dvije godine, prihvaćanje nulte stope za plaćanje koncesije te da se nadzor ribljih uzgajališta provodi jednom, a ne četiri puta u godini.

– Proces ulaska i sam ulazak u EU ne smije biti alibi za loše poteze već mora biti instrument podizanja gospodarstva – tvrdi Kučić, koji se obrušio i na guvernera Rohatinskog "koji je možda najbolji za Europu, ali ne i za Hrvatsku" jer je na usluzi stranim bankama s kamatama s kojima se teško preživljava. Kuna je, pak, kaže Kučić, tigar od papira, koji je izvoznike doveo na rub propasti. Država je s jedne strane ribarima pomogla u izgradnji i modernizaciji flote u vrijednosti oko 30 milijuna eura, ali ne postoji pripadajuća infrastruktura, ribarske luke, privezišta i iskrcajna mjesta... Inputi uzgajivača tune i prerađivača sitne plave ribe veliki su, dok je recesija, cijene tune u Japanu, kamo odlazi sav hrvatski uzgoj, srušile su od 38 do 42 posto.

Alarmantno stanje pospješuju i trgovački lanci koji ribarima robu plaćaju do 150 dana. Koeficijent obrta kapitala, pak, kod uzgajivača tune je 0,5, a kod trgovačkih lanaca 12 posto, no svejedno su za treće i četvrto tromjesečje 2009. ribari dobili samo 60 posto poticaja resornog ministarstva, iako se državi, kaže Kučić, na jednu kunu vrati 1,50 kuna. Stoga nije čudno da je, bez obzira na vrijednost izvoza, pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu i porast proizvodnje ta gospodarska grana dovedena do ruba propasti, poručuje Kučić.

Komentara 2

Avatar sebastian
sebastian
06:08 10.02.2010.

Hrvatska je na najboljem putu da uništi svoje ribarstvo – ne samo to nego i drzavu, rekao je Cacic da nema u Hrvatskoj sposobnoga covjeka koji bi izveo ovu drzavu iz krize, a meni je vec pun kur** citati te blesave novine i izgovore tih blesavih politicara koji samo lazu narod....a sebi povecavaju primanja, umjesto da ribarima oslobode od poreza na naft i slicno...ja sam zadnji puta pisao u ovome forumu i citao ove novine..!!!!

Avatar punkufer
punkufer
12:33 13.02.2010.

S jedne strane je problem u slabosti političara da proglašenjem Gospodarskog pojasa zaštite naše more i ribare od dvadeset puta veće talijanske flote. S druge je izlov i krivolov. S treće je uvoz.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije