Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investicija

Kovačević: Postali smo jedna od top energetskih EU tvrtki

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
03.04.2019.
u 19:23

Investicije Janafa osnažuju geostrateški značaj Hrvatske na europskoj i svjetskoj energetskoj karti. Nema pravog tržišta, jamstva za preuzimanje i izvršenje ugovornih obveza prema drugim partnerima bez pouzdanih transportnih i skladišnih kapaciteta, istaknuo je ministar državne imovine Goran Marić

Janaf u rad pustio tri novoizgrađena spremnika za skladištenje sirove nafte u koja je zajedno s pripadajućom infrastrukturom investirao gotovo 280 milijuna kuna. Novim kapacitetima ukupni je potencijal Terminal Omišlja povećan na 1,4 milijuna prostotnih metara skladišta. Janafov ciklus ulaganja na Krku ima za cilj pozicionirati Omišalj kao jadranski centar za skladištenje nafte i derivata nafte, što je dio projekta Adriatic spot-tržišta.

– Novi su spremnici dio projekta kojim smo u pet godina udvostručili kapacitet Omišlja. I ova je Janafova investicija realizirana vlastitim sredstvima i u suradnji s domaćim tvrtkama, što potvrđuje kako imamo znanja i mogućnosti i za ovakve zahtjevne projekte. Janaf je postao jedan od najboljih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj te nezaobilazni energetski faktor u Europskoj uniji i ovom dijelu Europe – izjavio je jučer dr.sc. Dragan Kovačević, predsjednik Uprave te državne tvrtke.

Terminal Omišalj ima poseban strateški značaj jer omogućuje uvoz nafte s Bliskog istoka, iz kaspijske regije, crnomorskih luka pa i afričkih država, čime se rafinerijama na trasi naftovoda omogućuje veća sigurnost opskrbe i razni izvori za izbor jeftinije i kvalitetnije nafte. Uz 20 spremnika za sirovu naftu, na Terminalu je i sedam spremnika za naftne derivate, ukupnog kapaciteta 80 tisuća prostornih metara te autopunilište.

Janaf posljednjih nekoliko godina svojim klijentima nudi i nove usluge poput blendiga, a tijekom posljednjih je nekoliko godina proširio i krug poslovnih partnera što je vidljivo iz novih ugovora o poslovnoj suradnji. Takav je pristup za Kovačevićeva mandata udvostručio prihode i utrostručio neto dobit Janafa, a gotovo cijela se zarada tvrtke plasirala u ciklus investicija tijekom kojih je u razvoj kompanije plasirano milijardu kuna.

Janaf je i lani ostvario rekornu neto dobit te rast prihoda. Bruto dobit je iznosila 370,6 milijuna kuna, a neto dobit 303,7 milijuna kuna, dok su prihodi bili nešto veći od 780 milijuna kuna. Nova skladišta otvorio je ministar državne imovine Goran Marić koji je tom prilikom istaknuo da svaki novi kapacitet u energetici jača sigurnost države i njezine ekonomije.

- Investicije Janafa osnažuju geostrateški značaj Hrvatske na europskoj i svjetskoj energetskoj karti. Nema pravog tržišta, jamstva za preuzimanje i izvršenje ugovornih obveza prema drugim partnerima bez pouzdanih transportnih i skladišnih kapaciteta. Vlada kao najveći dioničar Janafa ima razumijevanja za poslovne poteze kojima se osigurava tehnološka sigurnost i stalni poslovni rast kompanije - istaknuo je Marić koji je i član skupštine dioničara Janafa pojasnivši time i činjenicu da je Vlada kompaniju zbog investicijskog potencijala oslobodila uplate dijela dobiti u proračun.

Komentara 5

Avatar speak_loud
speak_loud
20:49 03.04.2019.

Pozitivno! Eto, sutra neka bude top Hrvatske šume, prekosutra Hrvatske vode, pa mljekarstvo, stočarstvo, brodogradnja...

PR
propalismoFranjoskroz
20:55 03.04.2019.

Jake li firme.Iznajmljuje prostor za protok medija koji je još Tito izgradio ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije