Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovacije

Koprivnica za zbrinjavanje otpada uvela spremnike Bigbelly

Glomatni otpad u Utrinama
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
30.12.2015.
u 00:10

Spremnici rade na solarni pogon, komprimiraju otpad, dojavljuju kad su puni, a u njih stane četiri puta više otpada

Na Badnjak su Koprivničani prvi u Hrvatskoj startali s novim, inovativnim načinom zbrinjavanja otpada. Naime, koprivničko gradsko komunalno poduzeće Komunalac postavilo je nove spremnike za zbrinjavanje otpada, i to modele Bigbelly i Bigbelly Smart.

Kako tvrdi Günther Graml, generalni distributer Bigbellyja za Hrvatsku i neke susjedne zemlje, riječ je o sustavu budućnosti koji će osim uštede novca pomoći i u očuvanju okoliša i prirodnih ljepota.

Spremnici rade na solarni pogon, imaju prešu koja komprimira otpad, dojavljuju kad su puni te u njih stane čak četiri puta više otpada nego u uobičajene spremnike.

Jedan spremnik namijenjen je za miješani komunalni otpad, a drugi za limenke i staklo.

Za sada su postavljeni u centru grada, no u Komunalcu kažu da će ih, prihvate li građani novi način zbrinjavanja otpada, sljedeće godine nabaviti još kako bi zamijenili zelene otoke na području grada.

Za dva ogledna Bigbellyjeva spremnika za otpad Komunalac je izdvojio 67.000 kuna bez PDV-a.

Inače, sustav Bigbelly koristi oko 1500 gradova u 47 zemalja diljem svijeta.

Ključne riječi

Komentara 2

BU
BubyZG
17:26 30.12.2015.

Opet ćemo pokrenuti nečiju tuđu industriju - u ovom slučaju amerikance. I svi se kunu da to rade za našu doborobit i za dobrobit okoliša. A novčanici su im sve deblji i deblji. Zašto ne bi lokalna samouprava ( gradovi, općine i županije ) u natječaju postavila uvjet - kupovat ćemo bigbelly-je ako nam date da ih proizvodimo po vašoj licenci ( ili barem neki dio za njih ) ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije