Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarstvo pada

Konzum i Atlantic povećali prihod, Dukat 12 milijuna kuna u gubitku

'06.02.2013., Zagreb - Agrokor, Ivica Todoric predsjednik Agrokor koncerna i Rick Weilens, predsjednik Uprave NineSigma za Europu potpisali ugovor o suradnji. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/3
02.05.2013.
u 11:30

Predstečajne nagodbe: Nekima mogu biti izlaz iz postojeće situacije pa je tako za Dalekovod agonija riješena.

Poslovni se rezultati domaćih kompanija u prvom tromjesečju nisu znatno promijenjeni u odnosu na kraj prošle godine jer se još osjećaju posljedice pada gospodarstva. Na loše rezultate prodaje u mljekarskoj industriji dodatno je utjecala afera zbog prevelike razine aflatoksina u mlijeku.

Afera s mlijekom

I dalje se ne vidi kraj agoniji brodarskoj industriji, ali vidi se za one koji će se uspjeti izvući kroz predstečajnu nagodbu, kao primjerice Dalekovod. Atlantic grupa je u prvom kvartalu ostvarila prihod od 1,09 milijardi kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine rast od 3,2 posto, dok je nakon gubitka u prvom kvartalu prošle godine, u ovogodišnja tri mjeseca, imala neto dobit od 30,4 milijuna kuna. Kako objašnjavaju u kompaniji, razlog tome su sniženi troškovi kamata nakon uspješnog refinanciranja kreditnih obveza.

Agrokorov trgovački lanac Konzum u prvom je tromjesečju povećao ukupni prihod 1,6 posto, koji je iznosio 2,9 milijardi kuna, a neto dobit povećana je čak 238,9 posto, na nešto više od 6,8 milijuna kuna. Promet je povećan 2,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani. U prvom tromjesečju Agrokor je završio preuzimanje Konzuma, a mnogi to tumače pametnim preslagivanjem poslovanja s obzirom na to da je Ledu, primjerice, Agrokor prepustio srpski Frikom te da s Adrisom ide u preuzimanje Tiska te potom spajanja s INovinama.

Nešto slabije rezultate imala je Agrokorova Zvijezda. Prihodi od prodaje manji su u odnosu na isto razdoblje lani četiri posto zbog, kako kažu u tvrtki, manje realizacije posebice u izvozu. No smanjeni su i rashodi tri posto. U investicije su početkom godine uložili otprilike milijun kuna.

Dukat je u prvom tromjesečju imao neto gubitak od 11,9 milijuna kuna, a u istom razdoblju lani imao je dobit. Kako navode u kompaniji, gubitak je rezultat negativnih trendova iz prijašnjih razdoblja, nelikvidnosti, pada kupovne moći te krize u primarnom sektoru proizvodnje mlijeka.

No, početkom godine mljekarsku je industriju pogodila afera oko povećane razine aflatoksina u mlijeku, zbog čega je znatno pala prodaja, u prvim danima, prema nekim procjenama, i do pedeset posto. Poslovni prihodi pali su 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi od prodaje bilježe 3,8 posto pada, od čega na međunarodnim tržištima čak 13,4 posto.

Ni Viro tvornica šećera iz sektora prehrambene industrije nije imala zadovoljavajuće rezultate zbog, kako kažu u toj kompaniji, manje realizacije šećera. U prvom je tromjesečju Viro ostvario 2,5 milijuna kuna dobiti, što je znatno smanjenje u odnosu na isto razdoblje lani, kada je dobit bila 36 milijuna kuna. Zato su 57,8 posto smanjeni prihodi, na 93,1 milijun kuna. Posljedice krize i manje potrošnje imala je i konditorska industrija. Kraš grupa je u prvom tromjesečju imala 6,1 posto manje prihode u odnosu na isto razdoblje lani.

ENT i dalje svijetli primjer

Svijetli je primjer uobičajeno poslovanje Ericsson Nikole Tesle, koji je imao rast prihoda od prodaje od 35% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Operativna dobit bilježi 34 posto porasta, a neto dobit veća je 37 posto.

Croatia osiguranje iskazala je bruto dobit od 35,6 milijuna kuna, što je 34,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupna zaračunata premija bila je 899 milijuna kuna, što je 5,5 posto manje nego u istom razdoblju lani. Ukupni prihodi smanjeni su 3,9 posto – na 616,7 milijuna kuna.

>>'Nismo kupovali dionice Konzuma i nemamo deal s Todorićem'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije