Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kineske tvrtke žele graditi novi terminal Zračne luke u Zagrebu

Aerodrom
24.02.2010.
u 18:00

Konzorcij iz Kine zainteresiran je za projekt izgradnje novog terminala na Plesu uz 25-godišnju koncesiju. Što se tiče proširenja kapaciteta u Pločama, novi kontejnerski terminal je u izgradnji, za što je odobren kredit Svjetske banke.

Gospodarska suradnja Hrvatske i Kine mogla bi se uskoro podići na višu razinu od dosadašnje što potvrđuju najave i s jedne i s druge strane. Puno se očekuje od skorog posjeta ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića Kini, kao i od odlaska velikoga hrvatskog gospodarskog izaslanstva na sajam u Ningbo u lipnju ove godine.

Najizglednija je koncesija

Dosadašnji kontakti s potencijalnim kineskim investitorima u Hrvatsku rezultirali su željom kineskog konzorcija da uz koncesijski model gradi novi terminal Zračne luke Zagreb, kao i da sudjeluju u opremanju Luke Ploče.
- U vezi s projektom  nove zagrebačke zračne luke postoji interes potencijalnih kineskih  investitora, odnosno kineskog investicijskog konzorcija za izgradnju i upravljanje zračnom lukom po modelu koncesije na rok od 25 godina - potvrdio nam je ravnatelj APIU-a Sani Ljubunčić. Dodao je i kako je Agencija za promicanje izvoza i ulaganja održala sastanak s predstavnicima konzorcija u Pekingu, no kako u ovoj fazi aktivnosti, informacije o konzorciju, odnosno njegovim članicama nisu za objavu. Projekt je inače vrijedan oko 220 milijuna eura, a kao najizgledniji izvođač dosad se spominjao IGH.

O Luci Ploče krajem ljeta

Što se tiče proširenja kapaciteta u Pločama, novi kontejnerski terminal je u izgradnji, za što su odobrena kreditna sredstva Svjetske banke. Potvrđeno nam je i kako je Luka Ploče pregovarala s kineskim tvrtkama o ponudi i isporuci opreme za novi terminal, no o postignutim dogovorima, kao i o tome o kojim se tvrtkama radi, niti jedna se strana nije željela izjasniti. Posao je vrijedan oko 80 milijuna eura, a natječaj bi trebao biti raspisan krajem kolovoza.

Komentara 5

OB
-obrisani-
18:07 24.02.2010.

Učimo Kineski... trebat će....

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
18:13 24.02.2010.

Naravno kod nas 310 tisuća nezaposlenih a državna firma daje posao Kinezima.

OB
-obrisani-
19:12 24.02.2010.

Citatelj300, upravo tako. Nji Hao....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije