Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicije

Kineske tvrtke zainteresirane za proizvodnju u Hrvatskoj

\'VARAZDIN/MEDJIMURJE- 12.06.2009., Cakovec, Hrvatska- Kinezi dosli montirat strojeve u tvrtki Fero preis. Harald Steuff, direktor tvrtke. Photo: Ivica Beti / Vecernji list\'
Ivica Beti / VLM
15.05.2012.
u 13:25

Za suradnju s hrvatskim tvrtkama zainteresiran je i proizvođač kineskog bullet traina Changchun Railway Vehicles

Nakon Luke Rijeka i poslovne zone Kukuljanovo, predstavnici kineske poslovne delegacije iz Jilina predvođenih izvršnim direktora Macro EU – China Entrepreneurs Cluba Lu Dongom danas su u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu održali niz ‘B2B’ susreta sa 27 zainteresiranih hrvatskih tvrtki.

Prema riječima Miroslava Karamarkovića, voditelja odjela za prekomorske zemlje u sektoru za međunarodne odnose HGK, u kineskom izaslanstvu neke su od najjačih kineskih tvrtki poput proizvođača kamiona, osobnih automobila i autobusa FAW Group Corporation, zainteresiranih za proizvodnju i zapošljavanje u Hrvatskoj, čime bi dobili i europski “origin” i veću dodanu vrijednost svojih proizvoda, a u delegaciji su i predstavnici proizvođača plastičnih komponenti Jilin Provincial Plastic Research Institutea, proizvođača metala Horoc Group te financijska kuća Bank of Jilin.

Proizvođač kineskog bullet traina Changchun Railway Vehicles u Hrvatskoj traži partnere za izvoz svojih vozila, a Eurasia Shopping Mall potencijalne izvoznike hrvatske robe u njihove šoping-centre, namještaja, kozmetike hrane i kućanskih aparata. Hrvatska prehrambena industrija mogla bi, primjerice, profitirati od izvoza maslinova ulja, vina, čokolade... koji su u Aziji sve popularniji, pa su danas uz AD klaster, Auto Hrvatsku, Auto-Mart, HŽ Infrastrukturu, Končar-električna vozila, Ventilator grupu... za niz B2B sastanaka prijavljeni i Gavrilović, Kras Food Industry PLC, Pik Vrbovec, Podravka, TDR...

Unapređenje suradnje izgledno je i i u području transporta i prometne infrastrukture. Kineske tvrtke iz Jilina trenutačno uglavnom koriste ruske luke za izvoz svojih roba te bi im korištenje luka Ploče i Rijeka i te kako ubrzalo i olakšalo distribuciju roba u Europi.

Prema riječima potpredsjednice HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanje EU Vesne Trnokop Tanta, Kina je Hrvatskoj sedmi partner po robnoj razmjeni. Iako i lanjske brojke govore u prilog kineskog suficita nad Hrvatskom od čak 1,55 milijardi dolara (Hrvatski je izvoz u Kinu lani iznosio samo 55 milijuna dolara), današnji susret s potencijalnim partnerima iz provincije Jilin prilika je da započne jedna dosad neispričana priča kao što su kineska ulaganja u Hrvatsku.

Ta sjeveroistočna kineska provincija jedna je od najbrže rastućih u Kini s godišnjim rastom BDP-a većim od 15 posto.

U 2011. ukupni BDP Jilina iznosio je 167,1 milijarde dolara ili 3848 dolara po stanovniku, a industrija provincije je najviše koncentrirana na izradu željezničkih vagona i automobila. Predstavnici kineskog izaslanstva pozvali su hrvatske tvrtke na Euro-China Business Meeting Jilin koji će se održati od 6. do 11. rujna ove godine.

Ključne riječi

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
14:21 15.05.2012.

Sad si zamislite, ........ \"Made by China in Croatia\" ............. kako to gordo zvuči !! ... . Neka !!! ............ samo da se čim više radnih mjesta otvori u RH ..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije