Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Statistika

Kina u lipnju zabilježila rast izvoza i robne razmjene

trgovina
arhiva vl
10.07.2010.
u 09:52

Izvoz je u lipnju bio vrijedan 137,4 milijarde dolara, što znači rast od 43,9 posto u odnosu na lipanj 2009., dok je rast uvoza od 34,1 posto bio razmjeran očekivanjima.

Kina je premašila sva tržišna očekivanja na području izvoza i robne razmjene. Izvoz je u lipnju narastp čak 43,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je robna razmjena od 20 milijardi dolara bio najveći ove godine. Unatoč sumnjama kako će se negativan utjecaj iz Europe preliti i na Kinu, uspostavilo se da se to nije dogodilo. Ovo su prvi rezultati, a k tome i dobri, koji su se pojavili otkad je Kina prošli mjesec dozvolila malo slobodnije trgovanje svojom valutom yuanom u odnosu na dolar.

Političari sa zapada tvrdili su kako se podcijenjeni yuan dati Kini nepravednu prednost u trgovanju. Statistike o robnoj razmjeni i izvozu tuku sva očekivanja. Izvoz je u lipnju bio vrijedan 137,4 milijarde dolara, što znači rast od 43,9 posto u odnosu na lipanj 2009., dok je rast uvoza od 34,1 posto bio razmjeran očekivanjima.

- Izvoz je bio bolji od očekivanog zbog negativni utjecaj europske dužničke krize nije bio toliko jak koliko ga se tržište bojalo – izjavio je za Reuters Liu Nenghua, ekonomist Bank of Communications u Šangaju.

Očekivalo se usporavanje rasta u Kini i analitičari vjeruju da će se to kad tad dogoditi, iako ne tako oštro kao što se to prvobitno vjerovalo. Pretpostavlja se kako bi nove jake trgovinske brojke za lipanj mogle utjecati i na slabiju kontrolu yuana koji je dobio samo 0,78 posto otkad je Kina dopustila malo slobodnije trgovanje u odnosu na dolar. Snažiji yuan ojačao bi kineski izvoz i povećao domaću potrošnju jeftinijih uvoznih proizvoda.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije