Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspon Istoka

Kina pretekla Svjetsku banku u zajmovima zemljama u razvoju

kina
AFP
31.01.2011.
u 09:01

Zemljama u razvoju i stranim kompanijama Kina je u protekle dvije godine odobrila 110 milijardi eura zajmova, a Svjetska banka samo 100 milijardi eura

Kina je postala najveći zajmodavac zemalja u razvoju, u čemu je pretekla čak i Svjetsku banku. U samo nekoliko godina Kina se preobrazila iz zemlje koja je primala međunarodnu pomoć u jednog od najjačih svjetskih kreditora.

Financial Times piše kako je ta država preko svoje dvije banke u posljednje dvije godine zemljama u razvoju te stranim kompanijama posudila 110 milijardi eura, dok je u istom razdoblju Svjetska banka zemljama u razvoju odobrila zajmove vrijedne 100 milijuna dolara.

Kina zajmove najčešće odobrava u zamjenu za naftu, a takav dogovor ima s Brazilom, Venezuelom i Rusijom. Najmnogoljudnija zemlja svijeta odobrila je zajmove i Argentini, Bjelorusiji, Guani i Mozambiku jer su njene kompanije dobile velike infrastrukturne poslove u tim zemljama.

Bivši direktor sektora za Kinu u Svjetskoj banci tvrdi kako Kinu zanimaju strane sirovine jer nema mnogo vlastitih, pa neki od zajmova financiraju eksploataciju različitih sirovina kao što su minerali, nafta ili drugi energetski izvori, dok se drugi odnose na poljoprivredu i industriju. Dodaje da Kina troši devizne rezerve kako bi ostvarila svoje ekonomske ciljeve - povećanje izvoza i internacionalizaciju nacionalne valute juana, zbog čega je dio zajmova upravo u toj valuti.

Banke u Kini odobravaju razvojne zajmove po povoljnijim uvjetima nego što rade Svjetska banka i drugi veliki zajmodavci, zaključuju u Financial Timesu, te dodaju kako su uvjeti koji se odnose na transparentnost posla koji zajam financira manje oštri nego kad zajmovi dolaze iz neke od zapadnih zemalja.

Ključne riječi

Komentara 7

UK
Ugo Kajvez
10:37 31.01.2011.

Nema transformacije društva i države bez reda, rada i znoja ........... jel tako hrvati ?? ........

Avatar Nostradurus
Nostradurus
20:09 31.01.2011.

Kina je 2008 imala preko 300 milijardi dolara suficita u robnoj razmijeni. Samo sagledajte situaciju drugačije. To su zaradile firme koje i dalje misle da imaju te dolare na računu. Možda su te dolare pretvorili u yunae? To znači da taj novac nekome pripada. Kina se ponaša kao velika banka koja bankarstvom djelomične rezerve (prema unutrašnjem tržištu) radi posudbe deviza drugim državama. Time u stvari multipliciraju novac u opticaju na globalnoj razini. To je jako rizična operacija koja može izazvati neočekivane reakcije svjetskih bankara, pa možda i svjetski rat. sites.google.com/site/financijskisustav/od-problema-do-rjesenja

UK
Ugo Kajvez
10:36 31.01.2011.

Tomorrow belongs to us !?? ................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije