Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Da ste prije 7 godina uložili 100 $ u bitcoin, danas biste imali 83 milijuna

Bitcoin
Foto: Promo
PR
Autor
PR članak
01.06.2017.
u 08:00

Da ste prije 7 godina uložili 100 $ u bitcoin, danas biste imali 83 milijuna. U travnju 2010. godine cijena jednog bitcoina iznosila je 0.003 dolara, dok je danas viša od 2500 dolara.

Bitcoin je vrsta digitalnog novca (kriptovaluta) čija popularnost širom svijeta, kao i u Hrvatskoj, rapidno raste iz godine u godinu. Ono što ga čini različitim od konvencionalnog novca jest to što ni jedna institucija ne kontrolira mrežu bitcoina, što znači da banka ne može kontrolirati vaš novac. U travnju 2010. godine cijena jednog bitcoina iznosila je 0.003 dolara, dok je danas viša od 2500 dolara.

Za sve koji su zainteresirani naučiti kako trgovati bitcoinom ili one koji ulažu u sebe i žele proširiti svoje znanje, Fortrade je pripremio besplatnu e-knjigu "Kako trgovati cijenom bitcoina" (takozvani CFD-i). Knjiga je prilagođena svim razinama znanja i možete je preuzeti preko linka ispod.

Besplatnu e-knjigu "Kako trgovati cijenom bitcoina" preuzmite ovdje.

Prije nešto više od dva mjeseca nakon razdoblja intenzivnog rasta cijene, bitcoin je dostigao simboličnu prekretnicu premašujući cijenu jedne unce zlata. Od tada do danas cijena je nastavila rasti i dostigla 2500 dolara, čime se udvostručila.  

U međuvremenu mnoge države proglasile su bitcoin legalnim, što je imalo pozitivan utjecaj na njegovu cijenu. U Japanu odnedavna mnogi trgovački lanci dopuštaju kupnju za bitcoinom, što je utjecalo na to da cijena ove kriptovalute tijekom prethodnog mjeseca poraste gotovo 80 posto, a Japan postane najveće tržište za bitcoin na svijetu. Investitori očekuju da će uskoro i mnoge druge države zakonom regulirati ovaj oblik trgovine. Među njima je i Australija, koja će od srpnja ove godine proglasiti bitcoin zakonskim sredstvom plaćanja, a slično se uskoro očekuje i od Rusije.

Foto: Promo

Jedan od razloga zbog kojih je cijena bitcoina porasla ove godine jest to što nije pod utjecajem vlada država. Bitcoin se prati kroz javni online zapis poznatiji pod imenom „block chain“. Konačan broj Bitcoina može biti proizveden kroz proces koji se naziva „rudarenje“, a ustvari predstavlja rješavanje kompleksnih matematičkih problema. Jedna od najvećih privlačnosti ovog načina trgovine jest u tome što, i pored toga što je evidencija transakcija javna, korisnici koji vrše transakcije ostaju anonimni.

Besplatnu e-knjigu "Kako trgovati cijenom Bitcoina" preuzmite ovdje.

Fortrade Ltd je autoriziran i reguliran u UK od FCA (Financial Conduct Authority) pod licencijom broj 609970.

Ugovori za razliku u cijeni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na financijski leverage i nose visoku razinu rizika za vaš kapital jer cijene mogu brzo postati nepovoljne za vas. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na računu za trgovanje. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i stoga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i neovisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, tražbinu ni transakciju, glede bilo kojega financijskog instrumenta. Fortrade ne prihvaća bilo kakvu odgovornost za bilo kakvu uporabu ovih komentara ni za posljedice koje iz toga mogu proisteći. Ne daje se nikakvo uvjeravanje ni jamstvo za točnost ili potpunost ovih podataka. Slijedom toga, svaka osoba koja postupi prema njima, radi to potpuno na vlastiti rizik.

Želite prijaviti greške?