Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoze

K. Rogoff: Nakon krize financijskog sektora slijede bankroti država

rogoff
Arhiva VL
23.02.2010.
u 16:44

Zbog velikih javnih dugova neke bi države poput Grčke, Portugala... mogle doista završiti u bankrotu, “prorekao” je Kenneth Rogoff, profesor Harvardskog sveučilišta i bivši glavni ekonomist Međunarodnoga monetarnog fonda.

Zbog velikih javnih dugova neke bi države poput Grčke, Portugala... mogle doista završiti u bankrotu, “prorekao” je Kenneth Rogoff, profesor Harvardskog sveučilišta i bivši glavni ekonomist Međunarodnoga monetarnog fonda. Nakon bankarske krize, uglavnom nastaje potpun kolaps prezaduženih država poslije nekoliko godina, ustvrdio je Rogoff  na predavanju održanom u Tokiju, a prenosi Bloomberg.

Financijska tržišta mogla bi učiniti skupim izdavanje državnih obveznica, što znači da bi mnoge europske zemlje mogle biti suočene s velikim problemima, posebice Grčka i Portugal. Vrlo je teško prognozirati u kojem bi se razdoblju bankroti doista mogli i dogoditi, no dogodit će se, uvjeren je Rogoff.

U bogatijim zemljama poput Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i možda Japana vidjet ćemo usporen rast. Morat će se stezati remeni, a kad problem dođe do kamata, tada će se s time doista morati suočiti, smatra profesor Rogoff.

Briga o tome mogu li Grci financirati svoje dugove već je potresla financijska tržišta, posebice pošto je grčka vlada izjavila da će proračunski deficit doseći 12,7 posto, što je najviše u Europskoj uniji. Grčki dug iznosi 298,5 milijardi eura za 2009. godinu, što je pet puta više nego što je Rusija dugovala 1998. godine te Argentina kada je izbjegla svoje obveze 2001. godine.

Komentara 12

OB
-obrisani-
17:08 23.02.2010.

Opet ni rijeci o Hrvatskoj, koja je u puno tezoj situaciji od Grcke i Portugala.

OB
-obrisani-
17:22 23.02.2010.

Ovaj je otkrio toplu vodu!Ovo se znalo i pre Dubaija.Nadalo se da ce se uspostaviti poverenje u bankarskim relacijama i uz saradnju sa drzavama potaknuti rast koji bi donekle psiholoski i materijalno puno znacilo.Sa druge strane nezavisni umovi koji znaju situaciju upravo su predvideli selidbu krize sa finansijskog na budzetnom nivou.I logicno je jer su budzeti ispraznjeni zbog pomoci bankama,nezaposlenima a racuni jos moraju doci za naplatu.....Ovo ce potrajati!

UK
Ugo Kajvez
18:40 23.02.2010.

23.02.2010. u 17:08h TitoForever . Mi imamo rok Božić 2010 ...... a kako naši lakardijaši rade možda i prije ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije