Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hipotekarski krediti

JP Morgan optužen za prijevaru vrijednu 22,5 milijarde dolara

\'(FILES)The JP Morgan Chase headquarters in New York is seen in this March 17, 2008 file photo.  Banking giant JP Morgan Chase reported on January 15, 2010 a big jump in net profit to 3.27 billion do
DON EMMERT/Reuters
02.10.2012.
u 14:35

U tužbi stoji da su problemi oko osiguravanja hipotekarnih kredita "dugoročni" te kako su dugo vremena bili ignorirani i da je cijeli proces osiguravanja kompromitiran zbog "sustavnog zanemarivanja propisanih smjernica"

Najveća američka banka JP Morgan ponovno se našla u problemima, ni pet mjeseci nakon što su zbog “pogrešne strategije osiguranja ulaganja” spiskali milijarde dolara i to zbog prevare jer nije osigurala kvalitetna osiguranja hipotekarnih kredita koje je odobravala. Newyorški tužitelj najavio je podizanje građanske tužbe protiv Bear Stearnsa, banke u vlasništvu JP Morgana.

Ulagači, navodi se u tužbi, zbog prevare su izgubili više od 22,5 milijardi eura.

JP Morgan banku je kupio 2008. kada je vlada, želeći spasiti ekonomiju SAD-a, prodala 85 godina staru banku za 10 dolara po dionici. Tužba koju podiže ured newyorškog tužitelja prva je tužba proizašla iz analize radne skupine koja pomno prati osiguravanje hipotekarnih kredita. Radna skupina osnovana je na zahtjev predsjednika Baracka Obame kako bi se pronašli krivci za financijsku krizu.

U tužbi stoji i da su problemi oko osiguravanja hipotekarnih kredita "dugoročni" te kako su dugo vremena bili ignorirani i da  je cijeli proces osiguravanja kompromitiran zbog "sustavnog zanemarivanja propisanih smjernica".

Iz JP Morgana poručuju da će se suprotstaviti optužbama te naglašavaju kako se sve optužbe na račun Bear Stearnsa odnose na razdoblje prije preuzimanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije