Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovanje

JGL lani ostvario 1,1 milijardu kuna prihoda, dobit 105,7 milijuna kuna

Rijeka: Jadran Galenski laboratorij JGL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
08.03.2022.
u 13:21

Kompanija će, sukladno dugoročnoj strategiji, nastaviti jačati ulaganja i kompetencije zaposlenika u području istraživanja i razvoja inovativnih proizvoda u tri ključna terapijska područja - gripi i prehladi, oftalmologiji i dermatologiji

Jadran Galenski Laboratorij Grupa u 2021. je imala gotovo 1,1 milijardu kuna ukupnih prihoda i dobit prije oporezivanja od 105,7 milijuna kuna, čime je ostvarila dosad najbolje rezultate i zadržala poziciju vodeće domaće farmaceutske kompanije, izvijestili su u utorak iz te tvrtke.

Usporedbe radi, u 2021. JGL grupa ostvarila je ukupni prihod od 1,02 milijarde kuna i dobit prije oporezivanja od 70,4 milijuna kuna.

Prema konsolidiranim, nerevidiranim financijskim izvještajima za prošlu godinu, JGL je u farmaceutskom dijelu poslovanja ostvario 892 milijuna kuna ukupnih prihoda, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja rast od 8,7 posto.

U strukturi neto prodaje po brendovima nema većih promjena pa Aqua Maris i dalje ima najviše, 34 posto udjela. Drugi je brend Aknekutan, čiji je udio lani povećan sa sedam na 10 posto, a treće mjesto pripada brendu Meralys s osam posto udjela. Slijede ga Vizol S, Dramina, Aknet, Prolife i Reflustat.

Iz JGL naglašavaju da je njihovo poslovanje 2021. godine pokazalo veliku otpornost i stabilnost te da to potvrđuju povijesno najbolji rezultati.

Glavni izvršni direktor JGL-a Mislav Vučić ističe da su ponosni na nastavak stabilnog trenda poslovanja, s obzirom da se radi o teškoj godini, na koju su utjecale okolnosti prouzročene pandemijom, a od kojih su najizraženije pad potražnje i kupovne moći, poremećaji u nabavi sirovina i ambalaže i otežan pristup zdravstvenoj zaštiti.

"Rast je rezultat iznadprosječnih stopa rasta ključnih brendova na svim našim tržištima i povećanja tržišnih udjela u žestokoj konkurentskoj borbi, posebno u prvoj polovici godine, u kojoj je izostala sezona gripe i prehlade," rekao je.

Po riječima Vučića, JGL nastavlja širenje portfelja na globalnim tržištima, uz daljnja ulaganja u vlastito intelektualno vlasništvo kroz znanstveno-inovacijski ekosustav.

Dodao je kako će ta kompanija, sukladno dugoročnoj strategiji, nastaviti jačati ulaganja i kompetencije zaposlenika u području istraživanja i razvoja inovativnih proizvoda u tri ključna terapijska područja - gripi i prehladi, oftalmologiji i dermatologiji.

Podsjetio je da je lani osnovano Znanstveno vijeće JGL-a s nezavisnim, internacionalnim timom eksperata, koji dodatno ojačavaju znanstveni pristup kod JGL projekata i novih ideja.

Predsjednik Upravnog odbora JGL-a Ivo Usmiani naglasio je da je ta tvrtka lani, u sklopu investicijskog projekta Integra 2020, značajno povećala proizvodne kapacitete sterilne proizvodnje i finalizirala izgradnju novog logističko-distributivnog centra, koji će uskoro biti otvoren.

Dodao je da treći dio investicije, istraživačko-razvojni centar, napreduje u skladu s planom.

"Ulaganjima ćemo značajno povećati našu sposobnost razvijanja i proizvodnje kompleksnih i inovativnih proizvoda, " rekao je Usmiani.

VIDEO Hrvatska je naručila lijek protiv korone, jedna bočica stoji 15.000 kuna

Komentara 1

07
070274
14:12 08.03.2022.

Evo na čemu zarađuje farmaceutska industrija, na prerađenoj morskoj vodi 34%, na mazalicama za prištiće 10% a slijede ih ostale "nepotrebne" gluposti. Ni "L" od lijekova koji spašavaju živote. TKO nas onda pljačka kad plaćamo skupe lijekove "koji život znače" po ljekarnama'????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije