Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekoproizvodnja

'Jedini u Europi pravim slatku paštu od duruma'

Zdravko Sokić, ekotjestenina
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
1/5
05.02.2015.
u 19:18

Zdravko Sokić iz Nove Gradiške na svojemu se obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Cerniku opredijelio za ekološku proizvodnju, koja je na europskom tržištu pravi hit. Zaštitni mu je znak domaća tjestenina s dodacima samoniklog i ljekovitog bilja, a posebno se ponosi svojom slatkom paštom, desertom koji radi jedini u Europi i za koji svi koji su ga kušali kažu da je izvrstan.

U rezance koji su nakon četiri do pet minuta kuhanja gotovi za konzumiranje, po vlastitoj je recepturi ugradio čokoladni namaz sličan Nutelli.

Inspiracija od unučadi

– Obišao sam brojne sajmove i pregledao brojne internetske stranice, ali nigdje nisam vidio da netko radi nešto slično. Moji slatki rezanci nemaju nikakvih aditiva. Možete ih jesti same dok su vrući, ali su u kombinaciji s mljevenim orasima, medom i osobito sladoledom fantastični – kaže Sokić.

U njegovu specijalitetu podjednako uživaju i mladi i stari, a ideju je dobio od svojih četvero unučadi.

Sokićevi se bave ekološkim uzgojem povrća za vlastite potrebe. Proizvode prodaju na sajmovima, na internetu te u nekoliko vegetarijanskih restorana i trgovina zdrave hrane na jadranskoj obali i u Zagrebu. Kada bi imao više novca, ponudio bi ih, kaže, i europskom tržištu.

Sve je počelo prije tri godine, kada je kao strastveni planinar i dobar poznavatelj gljiva zajedno sa suprugom Verom pomislio kako bi svoje znanje mogao oploditi u nešto ukusno i inovativno i tako ujedno popuniti tanak umirovljenički kućni budžet. Pokazalo se da najbolje rezultate daje poznavanje tradicije upakirano u suvremene ekološke trendove.

Neki od njegovih proizvoda su široki rezanci s medvjeđim lukom, koprivom, ljutom paprikom, vrganjima i mrkim trubačama, sirup od divljeg šipka, pekmez od buče, dijabetička salata od čičoke i medvjeđeg luka, ajvar s vrganjima...

Upravo su široki rezanci od vrganja i mrkih trubača još jedan proizvod koji možete pronaći isključivo kod Sokićevih. Ručna izrada na tradicionalan način daje im potrebnu teksturu uz vrlo ograničene količine i pravu eksploziju okusa.

Foto: Ivica Galović/ PIXSELL

Brašno od pira

– Vrganje ne treba ni opisivati, svi znaju da je riječ o pravoj poslastici. Trubače, pak, Francuzi nazivaju tartufima siromaha, što govori da je riječ o spoju dviju vrhunskih gljiva. Priprema na maslinovu ulju daje im božanstveni okus – ističe proizvođač iz Cernika.

Na imanju Sokićevih tjestenina se pravi od starinske durum pšenice i brašna od pira, koje je sve popularnije zbog manje razine glutena. Domaćinima Zdravku i Veri u pripremi pomažu i sinovi i snahe.

Svi koji vole rezance, s posebnim okusom ili obične, u njihovoj će ponudi pronaći nešto za sebe.

>> Ljekovita stevija, jam i batat na bogatim stolovima Varaždinaca

Komentara 1

KO
kojesta
21:08 07.02.2015.

takve rezance rade i drugi, napr. talijani - ovaj nije jedini u evropi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije