Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prilagođavanje EU

Je li Hrvatska spremna za zelenu gradnju?

'European Union envoy to Croatia Paul Vandoren talks during an interview with Reuters in Zagreb November 22, 2011.  REUTERS/Nikola Solic (CROATIA - Tags: POLITICS PROFILE)'
Reuters/PIXSELL
19.10.2012.
u 20:14

Hrvatsku ulaskom u EU očekuju mnoge promjene po pitanju zelene ekonomije, kazao je Paul Vandoren

Šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren prisustvovao je Better Building Brunch-u na kojem je, obrativši se prisutnima iz redova politike i gospodarstva, kazao kako Hrvatsku čekaju mnoge promjene ulaskom u EU, posebice po pitanju zelene ekonomije, piše 24 sata.

- Ako Hrvatska želi imati koristi od pristupanja Europskoj uniji, mora se informirati i pripremiti kako bi mogla iskoristiti velika financijska sredstva iz EU fondova -kazao je za 24 sata Vandoren koji je upozorio kako novac neće biti dodijeljen bez ulaganja napora već samo ako Hrvatska bude imala administrativne kapacitete.

Promjene su potrebne i kako bismo dugoročno podigli kvalitetu i standard života u Hrvatskoj. - Razvoj održive i zelene hrvatske ekonomije, uključujući i eko-poljoprivredu, zelenu gradnju, obnovljive izvore energije, eko-turizam i još mnogo drugih mogućnosti direktno će utjecati na konkurentnost Hrvatske na europskom i globalnom nivou - kazala je za 24 sata Vedrana Likan iz Savjeta za zelenu gradnju, a gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel istaknuo je kako kao cijelo društvo trebamo učiti i prilagoditi svoje ciljeve europskim, a građanima je preporučio informiranje o prednostima zelene gradnje.

- Čak i ako je početna investicija nešto veća, ona dugoročno donosi uštede prilikom življenja - kazao je za 24 sata Zvonimir Novosel, gradonačelnik grada koji je Financial Times nedavno proglasio europskim gradom budućnosti. Novosel je na kraju naglasio da i banke, fondovi te druge državne institucije moraju učiniti korak da građanima to ne bude teret već poticaj da krenu u investiciju jer korist od toga, kako je kazao za 24 sata,  imaju i mali investitori i država.

Cijeli članak možete pročitati ovdje

Više o temi pročitajte na stranici Niskoenergetska kuća A-Ž. Niskoenergetska kuća A-Ž powered by YTONG projekt je 24 sata u kojem možete pratiti sve faze gradnje niskoenergetske obiteljske kuće.

>> Niskoenergetska kuća: Ušteda energije, čist okoliš, isplativost...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije