Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni forum Hrvatske i Albanije

Jadransko jonski pravac ima velik značaj za obje zemlje

Predsjednik Republike Albanije Nishani u službenom posjetu kod predsjednice RH
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
11.05.2016.
u 19:20

Nakon sedam godina Komora Albanije vraća obvezno članstvo

Bolja trgovinska razmjena i infrastrukturni projekti glavni su pokretači bolje suradnje Hrvatske i Albanije, rečeno je na zajedničkom poslovnom forumu održanom u HGK, na kojem su i komore dviju zemalja potpisale sporazum o suradnji.

Jadransko-jonski plinovod i Jadransko-jonska autocesta jamstvo su stabilnosti, sigurnosti i gospodarskog razvoja dviju država, ali i jugoistoka Europe. Gradnjom plinovoda može se osigurati trajna i dostatna opskrba plinom tržišta u Hrvatskoj i susjednim državama te osnažiti tržište plina i položaj obiju država na političkoj i energetskoj karti Europe – istaknula je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Albanski predsjednik Bujar Nishani rekao je da mu je ovo jedan od najvažnijih posjeta inozemstvu u mandatu, ali i istaknuo da gospodarski odnosi ne slijede odlične bilateralne političke odnose te da ima puno prostora za njihovo poboljšanje. Robna razmjena dviju zemalja lani je iznosila oko 72,5 milijuna eura.

- Najveći je interes na području energetike, turizma, poljoprivredne infrastrukture... - rekao je predsjednik HGK Luka Burilović. U Albaniji već radi oko 50 hrvatskih tvrtki. Inače, Komora u Albaniji, sedam godina nakon što je ukinula obvezno članstvo, opet ga vraća jer su uvidjeli da ne mogu pružiti članicama dobru uslugu.

- Shvatili smo da vraćanjem obveznog članstva možemo svojim članicama pružiti bolju uslugu te je sada taj projedlog u proceduri u našem Parlamentu. Iskustvo pokazuje da komore koje imaju obvezno članstvo su i jake komore - rekao nam je Arben Shkodra, potpredsjednik unije gospodarskih i industrijskih komora Albanije.

Lani je isti potez i zbog istog razloga napravila i Srbija. Kod nas je članstvo obvezno, ali od pojedinaca postoji velik otpor prema tome i s vremena na vrijeme predlažu da se uvede dobrovoljno članstvo. Pita li se članove HGK, kažu da plaćanje nije problem ali i da žele ok Komore da bude aktivna. HGK  to i dokazuje sve učestalijom organizacijom poslovnih foruma, među kojima se puno očekuje od onog sljedeći tjedan u Iranu.

>> Grabar-Kitarović: Dobra suradnja Hrvatske i Albanije je primjer za Europu

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije