Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforme u Italiji

Italija: Kamate na obveznice pale na manje od 2 posto

Monti u Senatu
27.01.2012.
u 12:45

Pad vrijednosti kamate znači da ulagači vjeruju mjerama nestranačke talijanske vlade Marija Montija za ozdravljenje ekonomije.

 Talijansko ministarstvo financija prodalo je danas osam milijardi eura državnih obveznica s dospijećem za šest mjeseci i s kamatom od točno 1,969% te tri milijarde eura s dospijećem za godinu dana i kamatom od 2,214%. Kada su 28. prosinca 2011. prodavane šestomjesečne obveznice, kamata je bila 3,251%. Taj pad vrijednosti kamate znači da ulagači vjeruju mjerama nestranačke talijanske vlade Marija Montija za ozdravljenje ekonomije.

U studenome 2011., prije Montijeva dolaska na čelo vlade, kamata na šestomjesečne obveznice bila je 6,504%. Danas je, dakle, prodano obveznica u vrijednosti od 11 milijardi eura, a one na godinu dana imale su kamatu 2,214%. Montijeva vlada, nakon što je u prosincu donijela dekret  “Spasi Italiju”, kojim je počela krpati rupe u državnom dugu, te dekret nazvan “Rast Italije” donesen prije tjedan dana, sada će donijeti dekret kojim će se pojednostaviti birokracija.

Svi dokumenti koje treba izdavati državna administracija moći će se dobivati na internetu bez čekanja. Upisi u škole, na fakultete itd., tamo gdje to još nije provedeno, obavljat će se na internetu. Birokracija ne smije zaustavljati proces razvitka. Ukidaju se 333 zakona koje se smatra nepotrebnima. Inače, danas u Italiji protiv vladinih mjera štrajkaju svi prijevoznici, tako da se u gradovima teško kretati.

Ključne riječi

Komentara 2

AP
apolon
15:01 27.01.2012.

lijepo... ali to je samo odraz činjenice da ECB sada \" šleperima\" kupuje talijanske obveznice dok ih na jesen NIJE kupovao zbog političkog pritiska na Berluskonija da smanji potrošnju...od jeseni očito postoji dogovor Merkel-Sarkozy i Montija da se Italija \"kozy i Montija da se Italija \" brani\" pod svaku cijenu ( zanimljivo da se dotična trojka nekoliko puta sastala) a svjetski špekulanti poput ( G. Sorosa) to ispravno zaključuju!

BE
bettlebeetle
14:23 28.01.2012.

\"Svi dokumenti koje treba izdavati državna administracija moći će se dobivati na internetu bez čekanja. Upisi u škole, na fakultete itd., tamo gdje to još nije provedeno, obavljat će se na internetu. Birokracija ne smije zaustavljati proces razvitka. Ukidaju se 333 zakona koje se smatra nepotrebnima. Inače, danas u Italiji protiv vladinih mjera štrajkaju svi prijevoznici, tako da se u gradovima teško kretati.\" TO TREBA KOD NAS ODMAH NAPRAVITI. U HR samo neefikasna birokracija ubije sigurno 5-6000 dolara GDP/capita. Kad bi se to eliminiralo bilo bi lakse zivjeti i zaposljavati ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije