Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apsurdi

Isplaćuju otpremnine radnicima koji imaju uvjete za mirovinu

'28.11.2012., Koprivnica - Radnici tvrtke Dalekovod postavljaju opticke kablove za internet i telefonske linije u okolici Koprivnice na dalekovode HEP-a.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
18.04.2013.
u 20:04

U programu zbrinjavanja radnika, koji bi trebao biti dio restrukturiranja tvrtke i time smanjivanja troškova radne snage, uprava OPS-a čak i priznaje da se ne radi o klasičnom višku radnika.

Tvrtka HEP – Operator prijenosnog sustava (OPS) izradila je program zbrinjavanja viška radnika prema kojem 90 posto zaposlenika koji su proglašeni viškom ispunjava neki od uvjeta za mirovinu.

Tako će HEP – OPS isplatiti otpremnine radnicima koji bi uskoro ionako otišli u mirovnu, a na njihova radna mjesta zaposlit će nove ljude jer se program viška radnika nije radio prema analizi potrebnih radnih mjesta, nego na temelju provedene ankete, odnosno dobrovoljnog odlaska iz tvrtke.

‘Debeli’ radni staž

Prosječni iznos otpremnine na razini cijele HEP Grupe je 233.000 kuna pa će za isplatu otpremnina u HEP – OPS-u trebati najmanje 45 milijuna kuna. No taj će iznos biti znatno viši s obzirom na to da većina radnika koji su proglašeni viškom ima “debeli” radni staž pa će i vrijednost njihovih otpremnina biti veća od prosječnog iznosa.

U programu zbrinjavanja viška radnika navodi se kako se 197 radnika dobrovoljno javilo za odlazak iz HEP – OPS-a, a od tog broja 145 ih ima od 60 do 65 godina, a 16 radnika od 65 do 70 godina.

U programu zbrinjavanja radnika, koji bi trebao biti dio restrukturiranja tvrtke i time smanjivanja troškova radne snage, uprava OPS-a čak i priznaje da se ne radi o klasičnom višku radnika. Naime, nisu se primijenili kriteriji za utvrđivanje koja su radna mjesta postala nepotrebna, nego je uprava svim radnicima ponudila na potpis nove ugovore. U prvoj fazi 197 radnika, od njih ukupno 1181, nije prihvatilo te ugovore.

Skrivaju točne iznose

U HEP-u kažu da će iz tvrtke otići 189 radnika od kojih većina ispunjava uvjete za prijevremenu mirovinu, a da bi u redovnu mirovinu otišli u sljedećih pet godina.

Točne troškove otpremnina ne otkrivaju, no navode da projekcije troškova ukazuju na to da je za tvrtku trošak za otpremnine u bruto iznosu povoljniji u odnosu na troškove koje bi imali ako bi ti radnici ostali u tvrtki do redovnog odlaska u mirovinu.

Na pitanje koliko će novih ljudi morati zaposliti umjesto onih koji će dobrovoljno otići u mirovinu, a s obzirom da nisu napravili analizu potrebnih radnih mjesta, nisu konkretno odgovorili.

>> HEP odabrao tvrtke i izgubio 800.000 kuna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije