Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLJOPRIVREDA I KORONAVIRUS

Isplaćeno milijardu kuna više potpora nego lani

Ližnjan: Radovi u poljoprivredi
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/2
08.12.2020.
u 19:43

Više od 14.000 poljoprivrednika preuzelo je dosad e-poljoprivrednu karticu

Unatoč problemima sektora s likvidnošću, tržišnim poremećajima u kratkim lancima opskrbe, dampingom cijena domaćih proizvoda... koje je dodatno produbila pandemija koronavirusa, poljoprivredna proizvodnja u 2020. rasla je 4,7%, na gotovo 19 milijardi kuna. Poljoprivrednicima će se pak, kad se na kraju godine podvuče crta, isplatiti oko 7 mlrd. kuna potpora po svim programima u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, što je gotovo milijardu kuna više nego lani.

Ministrica Marija Vučković kaže da je najviše veseli rast investicijskih potpora, dok je zbog COVID-19 poljoprivrednicima već isplaćeno dodatnih 320 mil. kuna potpora od ukupno predviđenih 900 milijuna. Godinu je, među ostalim, obilježilo i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU za poljoprivredu i ribarstvo, za kojeg su brzo usvojene izvanredne mjere financiranja privremene obustave ribolova i kompenzacije za akvakulturu, uvedene nove mjere u PRR za nadoknadu izgubljenih prihoda poljoprivrednicima i prerađivačima te krizno skladištenje i destiliranje vina...

Gotovi su najvažniji zakoni poput izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu te Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama prema kojemu se, među ostalim, cijene osjetljivih namirnica poput mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa, voća i povrća neće smjeti sniziti više od 34% krajnje cijene. Nastavlja se i digitalizacija poljoprivrede.

Više od 14.000 poljoprivrednika preuzelo je dosad e-poljoprivrednu karticu, koja mijenja dosadašnje tri koje su koristili, dok e-tržnica ministarstva, u koju je umreženo oko 1000 domaćih proizvođača, zasad ne daje željene rezultate, slaže se ministrica. Promet je mali pa se radi na poboljšanjima. Nacrt Strategije poljoprivrede do 2030., zajedno sa strateškom procjenom utjecaja na okoliš, u proceduru će biti upućen u prvom tromjesečju 2021.

Komentara 1

BF
bf22
22:31 12.12.2020.

odlično,ka koliko nam je rast poljoprivredne proizvodnje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije