Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Ingrini vjerovnici zamijenili dio potraživanja za udjel u tvrtki

'moja karijera 27.11.2008. Zagreb, Hotel Westin, Okrugli stol.Igor Oppenhein. Photo:Antonio Bronic/Vecernji list'
'Antonio Bronic/Vecernji list'
07.12.2010.
u 06:57

Pretvaranjem potraživanja u dionice Ingra je uspjela sakupiti između 130 do 150 milijuna kuna. Pad cijene dionice na burzi Oppenheim komentira špekulativnim potezom

Ingra je nedavno zbog problema s poslovanjem i otplatom obveza predložila dobavljačima te vlasnicima njihovih obveznica i komercijalnih zapisa model zamjene potraživanja za udjel u kompaniji, odnosno dionice, po cijeni od 20 kuna. Odaziv je prema jučerašnjim, zasad ne i konačnim rezultatima, zatražen u visini od oko 130 do150 milijuna kuna, odnosno polovica od najavljenog najvišeg mogućeg povećanja kapitala. Visina kapitala sada će biti oko 300 milijuna kuna i bit će dovoljna za novi investicijski ciklus, kaže Igor Oppenheim, predsjednik uprave Ingre.

U kojem ste iznosu uspjeli napraviti zamjenu potraživanja za dionice?

Budući da temeljni kapital najprije moramo smanjiti sa 300 na 150 milijuna kuna, očekujemo da ćemo ga zamjenom dugova za dionice povećati u iznosu od 130 do 150 milijuna kuna.

Kolike vam je trenutačna visina dugova?

Obveze prema dobavljačima su oko 50 milijuna kuna, prema imateljima komercijalnih zapisa obveze su oko 83 milijuna kuna, dok se 200 milijuna kuna odnosi na obveznice čije je dospijeće plaćanja odlukom skupštine obvezničara odgođeno za 2016. godinu. Očekujemo da će, uz sadašnji interes, dio njih i sljedeće godine biti zainteresiran za zamjenu potraživanja (swap). Imateljima obveznica koji neće biti zainteresirani za swap otplaćivat će se kamate do 2016. godine prema isplatnom planu. Ako se realizira otkup dvorane Arena Zagreb nakon sedme godine, koji je predviđen ugovorom o dugoročnom zakupu, isplatili bismo i dio dugova obveznicama i dio kredita inozemnim bankama.

Nakon najavljene dokapitalizacije pada cijena dionice Ingre. Kako to objašnjavate?

Na domaćem tržištu kapitala malim se iznosima može dizati ili rušiti cijena. Iznosi od oko 100 ili 200 tisuća kuna nisu relevantni za ozbiljnu tržišnu evaluaciju. Uzme li se u obzir da je prošle godine na burzi zabilježeno trgovanje našom dionicom u vrijednosti 300 milijuna kuna, a u posljednjih 20-ak dana s nekoliko milijuna kuna vidljivo je da je riječ o špekulativnom trenutku, a ne ozbiljnom pomaku. Jer ako se dionice prodaju po cijeni većoj od 20 kuna, a kupite ih po cijeni od 15, možete zaraditi 7 kuna, što je za nekoliko tisuća dionica velik iznos. Da je riječ o špekulaciji, vidljivo je i zato što nema značajnijih promjena u vlasničkoj strukturi među deset najvećih dioničara. Prva reakcija sigurno je uslijedila od malih dioničara, koji su procijenili da bi mogli biti oštećeni. Uvjeren sam da će ubrzo uvidjeti da to neće biti slučaj.

Zamjena potraživanja za dionice nije čest slučaj. Preporučujete li takav postupak i drugim tvrtkama u teškoćama?

Svakako. Mislim da bi tvrtke koje se nalaze u problemima trebale realno sagledati svoje trenutačno stanje te, ako im mogućnosti dopuštaju, provesti ovakvu vrstu dokapitalizacije koja ozdravljuje i čisti bilancu, što u konačnici otvara nove mogućnosti, nove poslove i svjež novac.

Na taj se način odbacuje nagađanje o stečaju?

To su zlonamjerne špekulacije. Napominjem da vrijednost Ingrine imovine znatno nadmašuje obveze. Njezina vrijednost procjenjuje se na oko 200 milijuna eura, dok su obveze oko milijardu kuna.

Hoće li nakon dokapitalizacije visina kapitala biti dovoljna za novi ciklus?

Mislim da bi to moglo potaknuti projekte u stanogradnji te energetskim projektima. To je ono što mislimo poticati.

Ključne riječi

Komentara 7

BE
betezni
09:18 07.12.2010.

Daj snimi kak izgleda ovaj menađer. Pa ne bi mu dao nacrtanu ovcu da čuva. U stvari, dao bi mu da je čuva, ali bi se s nekim kladio da će je ukrasti.

KO
komifo
12:07 07.12.2010.

Za pohvalu. Ingra se izvukla iz stečaja, dobila svjež kapital. Neka se on utroši za nove poslove i stvaranje novih vrijednosti. Građevina je uvijek bila zamašnjak gospodarstva.

KR
kresimirica
09:02 07.12.2010.

Baš sam pročitala negde članak, kak je Mravak svedočil Uskoku da je MESIĆ OTEO POSAO Montingu i DAL GA INGRI dok je bil predcednik. To znači da Ingri nije išlo dobro ni prije pa nemre ići dobro ni sada. Na Na tržištu je bila preskupa, a PODMAZIVANJE nemre više pomagat u svakoj državi, u arapskim državama moraš SPUSTIT CENU i PODMAZIVATI inače škripi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije