Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalne zajednice traže moć

Industrija u zemlji je na koljenima

Mislav Šimatović, Vedran Neferović, Zdravko Jelčić, Željko Turk, Zdenko Prskalo
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
22.02.2017.
u 09:45

Priča o decentralizaciji Hrvatske napokon bi trebala prestati biti samo – priča

Država je bogata onoliko koliko je bogat njezin najmanji kraj i koliko je stupanj decentralizacije u tom kraju velik – rekao je predsjednik Udruge gradova Željko Turk na okruglom stolu o ulozi gradova u razvoju poduzetništva i EU fondova, koji je u organizaciji Poslovnog dnevnika, Večernjeg lista i Udruge gradova jučer održan u Požegi. Prema Turku, centralna bi vlast morala donijeti novi akcijski plan i strategiju koja će više uvažavati primjere dobre prakse i potrebe lokalne samouprave, jer upravo su općine i gradovi najbolje upoznati s potrebama gospodarstvenika. On se nada kako će ova vlada prepoznati tu potrebu.

– Činjenica da velik dio današnjih ministara i visokih državnih dužnosnika dolazi iz lokalne samouprave ili gospodarstva dobar je preduvjet za razvoj – kaže Turk.

Ekonomist – pomoćni radnik

Zdenko Prskalo, direktor i vlasnik požeške tvrtke za proizvodnju metalnih konstrukcija “Magma”, istaknuo je kako se poduzetnici moraju naučiti nositi s brojnim problemima, i lokalnim i tržišnim. Drugi, ne manje važan problem je pronalaženje dovoljnog broja kvalitetne radne snage, inženjera i majstora za realizaciju projekata. Kada su shvatili da im država više odmaže nego pomaže, u Magmi su odlučili promijeniti strategiju i prilagoditi proizvodnju, no posao bi im, kažu, bio znatno olakšan kad bi antipoduzetnička klima već prestala.

– Država i lokalna samouprava trebale bi poticati školovanje ljudi za kadrove koji su nam potrebni. U suprotnom, bit će sve više primjera sličnih onom iz moje tvrtke, gdje diplomirani ekonomist radi na pomoćnim poslovima u proizvodnji jer ne može pronaći posao u struci – rekao je Prskalo.

Predsjednik uprave požeškog drvoprerađivačkog diva Spin Valisa Zdravko Jelčić naglasio je da lokalna uprava treba više činiti za rast gospodarstva, osobito realnog sektora.

Izgubljeno 60.000 mjesta

Iznio je zabrinjavajuće brojke o padu industrijske proizvodnje kao najugroženijeg sektora.

– U Hrvatskoj je u industriji zaposleno 206 tisuća ljudi, što čini svega 13 posto BDP-a. Od 2008. do danas izgubili smo više od 60 tisuća radnih mjesta, a izvoz je u ukupnoj strukturi zastupljen sa svega 15 posto – upozorava Jelčić.

Sudionici panel-rasprava istaknuli su snagu i važnost gradova i lokalne zajednice u razvoju poduzetništva te potrebu da priča o decentralizaciji države prestane biti samo – priča.  

>> U šećernoj repi nadmašili Francuze i Nijemce

>> Otvorili smo svoje tvrtke pa s burze otišli u vlastite frizeraje i radionice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije