Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plinski udar

Industrija bi nam mogla pobjeći u Srbiju zbog jeftinijih energenata

'10.01.2012., Koprivnica - Radnik tvrtke za distribuciju plina KC Plin tijekom redovitog odrzavanja mreze, mjernih instrumenata, sigurnosnih ventila i ostale opreme.  Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
Autor
Marko Biočina
18.10.2012.
u 18:00

I prije poskupljenja plin za industriju u nas je bio 20% skuplji nego u Srbiji.

Prijeti li hrvatskoj industriji novi pad konkurentnosti u odnosu na Srbiju? Srpska vlada prije nekoliko je dana s ruskim Gazpromom potpisala novi desetogodišnji ugovor o opskrbi plinom: Rusi bi Srbiji trebali isporučivati dvostruko veće količine plina nego dosad po 20-ak posto nižoj cijeni nego proteklih godina. S obzirom na to da Srbija značajne količine svoje potrošnje plina pokriva uvozom, pretpostavlja se kako bi novi ugovor o dobavi i niža cijena trebali značajnije utjecati na konačne cijene koje plaćaju potrošači. Kako je, pak, cijena plina za industriju u Hrvatskoj prije nekoliko mjeseci porasla 30-ak posto, cijena energije uskoro bi mogla postati važan faktor u procjenjivanju ekonomske konkurentnosti dviju zemalja. Zanimljivo, riječ je upravo o scenariju na koji su upozoravali predstavnici industrijskih potrošača plina putem Hrvatske udruge poslodavaca nakon što je Vlada u srpnju objavila poskupljenje cijene plina. Riječ je prvenstveno o predstavnicima građevinske industrije, ali i svih onih koji plin koriste kao sirovinu u proizvodnji. Kako su tada tvrdili Mladen Koprek, direktor Tondacha Hrvatska, i Zvonko Jakuš, direktor Zagorske iz Bedekovčine, hrvatska industrija je i prije poskupljenja plaćala 20-ak posto skuplji plin od konkurencije u Srbiji.

Taj su izračun u Tondachu temeljili na podacima o usporednoj analizi potrošnje vlastitih postrojenja u Hrvatskoj, Srbiji i ostalim zemljama srednje Europe. Nakon toga plin je u Hrvatskoj poskupio, a u Srbiji sad bi mogao pojeftiniti pa je otvoreno pitanje kako će to utjecati na domaću industriju.

Nepostojeće tržište

Predsjednik udruženja Croindustrija Vladimir Ferdelji kaže kako je cijena energenata samo jedan faktor u izračunu konkurentnosti.

– Energenti su bitan ulazni trošak, no koliko utječu na konačnu cijenu proizvoda, ovisi o vrsti proizvoda. Što se tiče cijene uvoznog plina, smatram da nije problem u njoj, već u činjenici da se u Hrvatskoj plin iz domaćih nalazišta prodaje po istoj cijeni. To bi se moglo regulirati tržišnim natjecanjem više različitih dobavljača, no iako je to najavljeno, liberalizacija tržišta u Hrvatskoj još nije zaživjela. Dok se to ne dogodi, a još nije kod ijednog energenta, mi zapravo uopće ne možemo govoriti o tržištu – smatra Ferdelji.

Utrka dobavljača

Kako će Srbija vjerojatno još godinama zadržati regulirane cijene energenata, a zbog bliskih političkih veza s Rusijom će imati mogućnost sklapanja cjenovno povoljnih uvoznih ugovora, Hrvatska zapravo nema puno izbora. Povoljna cijena plina i konzekventna konkurentnost industrijske proizvodnje moći će se osigurati samo kroz maksimalno poticanje tržišnog natjecanja i dolazak što većeg broja opskrbljivača. Kako to funkcionira u praksi, moglo se vidjeti iz primjera kutinske Petrokemije i HEP-a, koji doduše spadaju u posebnu kategoriju kupaca, ali su ove godine prvi put iskoristili zakonsku mogućnost da kupuju plin od više dobavljača. Na tim manjim količinama zabilježene su uštede navodno i do 30 posto.

Komentara 13

DM
DM2008
19:11 18.10.2012.

Jedna od bitnijih stavki je jeftina radna snaga u Srbiji, kod njih je prosjecna placa manja nego minimalc u Hrvatskoj a ta je cinjenica vrlo atraktivna za hrvatske "gospodarstvenike" zeljne profita.

KL
kloki
21:22 18.10.2012.

Već dvije godine se sele pogoni na istok, u Srbiju, Bosnu. Sve je jednostavnije i jeftinije za posao. Ove godine strani investitori zaobilaze Hrvatsku i odlaze u Rumunjsku. Razgovarao sam sa direktorom velike njemačke firme na polju solarnih elektrana, Rumunjska koja ima najjeftiniju El. energiju u Europi i dovoljno za svoje potrebe, širom je otvorila vrata solarnim elektranama. Kako to da se to njima isplati, a nama ne (službeno tumačenje Čačića). Nedavno je jedan veliki investitor odlučio sagraditi tvornicu u našoj regiji, Hrvatska je otpala odmah, u drugom krugu Srbija, a posao je dobila Rumunjska. Zašto ona, ona je dala opremljeno, gotovo mjesto, sa svim papirima, u poslovnoj zoni, badava. Kod nas nema tog razmišljanja, fučka se državi što ljudi nemaju gdje raditi i sa čime prehraniti porodicu.

DA
danijeluskoci
18:23 18.10.2012.

ne možemo mi gledat sada cijene u srbiji ,mi hoćemo europske cijene

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije