Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uklonjene prepreke

I vjerovnike natjerali da se bore za opstanak tvrtki

'24.10.2012., Zagreb - U hotelu Westin odrzana 4. konferencija Dan velikih planova - kako pripremiti tvrtku za poslovanje u 2013. Slavko Linic i Ivica Mudrinic. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
27.12.2012.
u 18:00

U 2013. godini Ministarstvo želi završiti privatizaciju HPB-a i Croatia osiguranja, a za taj su proces savjetnici već izabrani.

Ministar financija Slavko Linić planira i sljedeće godine glavne mjere usmjeriti prema poduzetnicima, među ostalim, i smanjenjem parafiskalnih nameta i lakšim pokretanjem predstečajnih nagodbi. Prošli tjedan Vlada je donijela uredbu kojom se ubrzava proces predstečajne nagodbe tako da je se može pokrenuti i bez priložene cjelokupne dokumentacije jer je baš prikupljanje papira i revizorsko mišljenje do sada bila prepreka koja je usporavala proces i u međuvremenu se zato blokirao račun tvrtki. Vjerovnici, također više neće imati pravo podizati privatne tužbe i odustajati od spašavanja tvrtki, što je do sada bio čest slučaj.

Nema nulte stope

U 2013. godini Ministarstvo želi završiti privatizaciju HPB-a i Croatia osiguranja, a za taj su proces savjetnici već izabrani. Odlučeno je i da će se u siječnju država zadužiti na domaćem tržištu, a neće odustati od poreza na nekretnine. Sljedeće godine na snagu stupa izmijenjeni zakon o PDV-u jer se zbog usklađivanja s EU mora ukinuti nulta stopa, ali se može primijeniti niža stopa, no ne manja od pet posto. Umjesto vrijedeće nulte stope, za neke proizvode ubuduće će se primjenjivati stopa od pet posto. Tom će se stopom oporezivati i plovila za sport i razonodu koja se stavljaju u carinski postupak puštanja u slobodan promet do 31. svibnja 2013., a koja su prije bila u postupku privremenog uvoza, radi njihova zadržavanja u tuzemstvu.

Kraj utajama gotovine

Analizama je utvrđeno da bi se primjenom tog zakona povećali prihodi državnog proračuna za oko 1,3 milijarde kuna godišnje. Od sljedeće godine postupno se uvode i fiskalne blagajne, a njihova primjena za sve će biti obvezna od srpnja.

Cilj je tog zakona stvoriti preduvjete za nadzor gotovinskog prometa i smanjiti mogućnost porezne utaje. Luksuzni proizvodi (nakit i srodni proizvodi, satovi, odjeća i obuća od krzna i kože reptila, pirotehnički proizvodi za vatromete i oružje) od 2013. godine više neće biti predmet oporezivanja posebnim porezom. Iako je najavljeno i ukidanje poticaja za stambenu štednju i dobrovoljnu mirovinsku štednju, u konačnici će Vlada samo predložiti smanjenje poticaja za stambenu štednju, koji će u jednoj godini iznositi najviše 500 kuna. Iako problema u gospodarstvu ima, ove godine porezni prihodi dobro su se punili, ne samo zbog veće stope PDV-a nego i bolje naplate, a financijsku disciplinu Ministarstvo najavljuje i u sljedećoj godini.

>>Bez strategije, a treba ugasiti 20 i prodati isto toliko poduzeća

Komentara 2

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
06:32 28.12.2012.

Ja pamtim zlatne Godine Sanadera, kada smo svi dobivali Jednu plaću na ruke svaki mjesec,pored plaće redovne ! Kakva su to vremena bila. Uz plaću od 9 000 kuna dobio sam još 9 000, Kada su uhapsili našeg Sanadera, Svi smo utišli u Braniteljske Penzije

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
06:34 28.12.2012.

eh da, INA braniteljske udijele smo davno prodali najboljim ponuđačima, za dobro HR i njenog naroda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije