Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Riječka Luka

I Sindikat lučkih radnika nezadovoljan modelom privatizacije: Investitori ciljaju na nekretnine

Sindikat Lučkih radnika
Foto: Goran Kovacic/pixsell
10.04.2015.
u 15:42

Nejasno je, kaže Novosel, zašto se išlo u smanjivanje temeljnog kapitala kako bi se sanirali gubici, je li to ciljano obezvrjeđivanje Luke da bi se onda nekome omogućilo da dokapitalizira društvo, pita Novosel.

- Sumnjamo da se iza formalnih institucija, kvalificiranih ulagatelja, na koje se cilja kao potencijalne kupce novih dionica riječke Luke kriju pojedinačni interesi, investitori kojima nije na prvom mjestu razvoj lučkih djelatnosti i prometnog pravca nego namjera da se dokopaju vrijednih nekretnina – smatra predsjednik SSSH Mladen Novosel koji je u Rijeci, sa Robertom Stijeljeom, predsjednikom Sindikata lučkih radnika Luke, upozorio na nejasnoće i zamke previđenog modela privatizacije, odnosno dokapitalizacije Luke Rijeka.

Nejasno je, kaže  Novosel, zašto se išlo u smanjivanje temeljnog kapitala kako bi se sanirali gubici, je li to ciljano obezvrjeđivanje Luke da bi se onda nekome omogućilo da dokapitalizira društvo, pita Novosel.

Sindikat lučkih radnika, nakon što je to već učinio Samostalni sindikat zaposlenika riječke Luke, protivi se modelu koji predviđa da se država odrekne većinskog vlasništva nad lukom strateškog značaja za Hrvatsku i pritom ne zadržava ni kontrolni paket dionica. O tome će, nadaju se, razgovarati i s ministrom Sinišom Hajdaš - Dončićem od kojega čekaju odgovor na zahtjev za sastankom.   

- Nisu definirane obveze potencijalnog investitora koji dobiva dugogodišnju koncesiju, a ni socijalna pitanja, a  najbolji investitor ne bira se prema referencama, poslovnom planu  ili  najvećoj postignutoj cijeni dionica nego o tome odlučuje Uprava i Nadzorni odbor kojima će se na Skupštini društva po donošenju odluke o dokapitalizaciji produžiti mandat za šest mjeseci kako bi odradili "prljavi posao" – rekao je Stijelja poručujući da radnici ovakvom modelu privatizacije ne vjeruju.

>> U splitskoj luci prekinuta još jedna blokada. Najavljene nove akcije

>> 'Kineski Cosco zna mogućnosti koje pruža Luka Rijeka'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije