Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetika

I SDP i HDZ za HEP-ovu kupnju Elektoprivrede Crne Gore

15.06.2011., Osijek - Zalazak sunca na periferiji grada Osijeka. Veliki broj dalekovoda oko grada.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/3
02.12.2015.
u 15:00

U Crnoj Gori ne znaju ništa o najavi Aleksandra Vučića

Upravo kad se priča o preuzimanju Elektroprivrede Crne Gore smirila, premijer Srbije Aleksandar Vučić opet je zamutio vodu izjavom da Elektroprivreda Srbije "kupuje 11 posto dionica Elektroprijenosa Crne Gore", tvrtke u sastavu crnogorske grupacije. Ne samo to, Srbija, kaže Vučić, planira i kupnju crnogorske Luke Bar pa bi dobila izlaz na more i držala ključne energetske točke jadranskog nam susjeda koji ovih dana željno iščekuje pozivnicu za pristupanje NATO-u.

Američka podrška

Priča o Elektroprivredi Crne Gore puno je više politička nego poslovna jer tko kupi EPCG bit će u znatnoj prednosti u utrci za energetskog lidera u regiji. Hrvatska je otvoreno pokazala interes za preuzimanje 41,74% EPCG-a od talijanskog A2A, a resorni ministar Ivan Vrdoljak obavio je niz preliminarnih sastanaka o tome. Crna Gora, podsjetimo, traži novog strateškog partnera u elektroprivredi jer želi osigurati gradnju drugog bloka termoelektrane Pljevlja II u koju treba uložiti 338 milijuna eura. Dionice kompanije trenutačno na burzi stoje manje od 200 milijuna eura pa je riječ o ukupnom plasmanu od nekoliko milijardi kuna.

Izjave potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena tijekom nedavnog posjeta Zagrebu u kojima je indirektno poručio Hrvatskoj da mora igrati ključnu ulogu u energetici na bivšem jugoslavenskom području daju sugerirati da će Hrvatska imati jakog saveznika u širenju HEP-a izvan granica. S druge strane, Vučić nije bez podloge izjavio da će imati novca i za kupnju EPCG-a, a eventualno i za preuzimanje elektroprivrede u Republici Srpskoj. Poznato je da je Elektroprivreda Srbije pred restrukturiranjem i da nema financijsku moć za akvizicije jer mora otpustiti nekoliko tisuća ljudi, od ukupno 32.000 zaposlenih, ali i modernizirati i sanirati svoje postojeće objekte. Zato vjerojatno u igri za Crnu Goru računaju na pomoć Rusije koja je zapravo bila zainteresirana za preuzimanje Luke Bar, a i koja je pokušala odgovoriti premijera Milu Đukanovića od ulaska u NATO. Prema mišljenju hrvatske strane, Vučićeva najava tek je pucanj u prazno u pokušaju da zadrži kontrolu nad teritorijem koji je Srbija svojatala.

I HDZ i SDP za akviziciju

Crnogorska kompanija priopćila je medijima da ne zna ništa o srpskom preuzimanju dionica, a mediji špekuliraju da je EPS u dogovorima s malim dioničarima koji imaju oko 23 posto Elektroprijenosa Crne Gore. Službene vlasti Crne Gore već su nekoliko puta potvrdile da odluku o prodaji EPCG-a neće donositi brzo i naglo te da se može očekivati tijekom 2016. godine. To znači da Hrvatska ima dovoljno vremena za reakciju na Vučićev provokativan potez. HEP je najavljivao širenje na regiju, ali u trenutku kada Hrvatska ima tehničku vladu ne može krenuti u tako intenzivan potez. Za to bi mu ipak trebala podrška vlasnika, a čini se da će ona doći bez obzira na to tko sastavi vladu.

Vrdoljak je više puta ponavljao da postoji interes i da se HEP mora širiti, a taj se stav ponavlja i u odgovorima koalicije Hrvatska raste koji su poslani Mostu u sklopu pregovora o sastavljanju vlade. Domagoj Ivan Milošević (HDZ) kaže da bi se HEP svakako trebao širiti, ali uz uvjet da akvizicija preko granice ne uspori investicije u mrežu i kapacitete u Hrvatskoj te da građani povećanom cijenom električne energije ne budu prisiljeni financirati akvizicije.

>> Nakon Ljubljane, HEP pobijedio i na natječaju za Luku Koper

>> Tomislav Rosandić: U jednom potezu zaradili 
smo za HEP 17,2 milijuna eura

Komentara 1

HR
hromcan
16:06 02.12.2015.

Zar je VL gladnogovornik vlade R Srbije???????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije