Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKI DIV

I Angela Merkel brine se o Siemensu

Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
08.05.2014.
u 07:40

Dio se proizvodnje ukida ili prodaje, a s General Electricom natječe se za Alstom

Kako bi se poboljšao položaj njemačkog Siemensa, koji je oslabio nakon krivih poslovnih poteza bivše uprave i koji je svjetska konkurencija počela prestizati, ta je kompanija objavila dugoočekivani plan strateškog preustroja.

Nova strategija

Među najbitnijim potezima kupnja je energetske proizvodnje od Rolls Roysa za 950 milijuna eura, a istodobno prodaja većinskog udjela u svom metalskom poslovanju u Australiji japanskoj kompaniji Mitsubishi Heavy Industrie, čija vrijednost transakcije nije objavljena. Nadalje, Siemens će izdvojiti svoje poslovanje vezano uz zdravstvenu njegu, a ojačat će poslovni fokus na elektrifikaciju, automatizaciju i digitalizaciju. Sredinom prošle godine čelnu poziciju kompanije preuzeo je Joe Kaeser naslijedivši Petera Loeschera, smijenjenog nakon niza slabih poslovnih rezultata. Pod Loescherom Siemens je agresivno širio svoje poslovanje, što je dovelo kompaniju do vrlo kompleksnog poslovnog portfelja. Pa će sada Kaeser, spašavajući situaciju, novom strategijom ukinuti četiri velika poslovna sektora koje je Loescher uveo – industriju, energetiku, zdravstvo i infrastrukturu – a broj divizija smanjit će se sa 16 na samo devet. Otkad je Kaeser postavljen na mjesto izvršnog direktora, glavna mu je misija bila provedba plana nove strategije, a time se bavi već gotovo godinu dana.

Istodobno uz provedbu preustroja kompanije razmatra se i preuzimanje energetskog poslovanja francuskog Alstoma, a za što je ponudu već objavio General Electric. O toj mogućoj akviziciji te rizicima i mogućnostima preuzimanja obaviještena je i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je poslala pozitivne signale u vezi s potencijalnim preuzimanjema, ali, kako pišu strani mediji, ne radeći nikakav pritisak. Siemens je, piše se, ponudio do 11 milijardi eura za Alstomov energetski biznis u zamjenu imovine koja bi uključivala izdvajanje željezničkog proizvodnog programa i njegovo uključivanje u željezničku diviziju francuskog diva. Siemens je uz plan strategije objavio i rezultate poslovanja za prvo tromjesečje, koji su slabiji od očekivanja. Operativna dobit kompanije iznosila je 1,57 milijardi eura, a prihodi 17,45 milijardi. Analitičari su očekivali dobit od 1,7 milijardi eura, uz 18,1 milijardu eura prihoda. – Bez obzira na to, na putu smo dosezanja planiranih ciljeva u ovoj fiskalnoj godini – izjavio je Kaeser.

Smanjena zarada

– Iako je Siemens daleko od toga da stoji loše jer mu je, primjerice, omjer između duga i kapitala još uvijek ispod 1, čelnim ljudima Siemensa očito je jasno da se situacija ipak polako pogoršava jer se zarada po dionici smanjuje. To je vjerojatno glavni razlog restrukturiranja kompanije, kroz izdvajanje nekih djelatnosti (aparati i oprema za poboljšanje sluha), jačanje postojećih (kupnja proizvodnje plinskih turbina i kompresora od Rolls Royce-a, natjecanje protiv General Electrica za kupnju Alstoma) i moguće rješavanje viška zaposlenih u Njemačkoj i Austriji koji im zbog jakih sindikata vjerojatno predstavljaju znatan dio troškova poslovanja. Dok će prve dvije stvari vjerojatno pozitivno utjecati na buduće prihode kompanije, pitanje hoće li biti moguće provesti smanjenje broja zaposlenih jer to znači zadiranje u područje politike.Smanjivanje broja zaposlenih ma koliko ekonomski opravdano, nije nešto što političari žele čuti u ovoj situaciji – komentira Niko Delić, analitičar investicijske kuće Credos.

Kroz snažan plan nove strategije Kaeser ispunjava obećanje dano još nakon dolaska na čelnu poziciju najavivši tada da će vratiti vodeću ulogu njemačke kompanije na globalnom tržištu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije