Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRE BROJKE

HŽ bilježi veliki porast: U prva tri mjeseca prevezeno 4 milijuna putnika, rast veći od 35 posto

HŽ Infrastruktura
Foto: HŽ Infrastruktura
1/6
21.06.2022.
u 08:33

Željeznicom je u prvom tromjesečju prevezeno 4,18 milijuna putnika, što je gotovo 1,1 milijun putnika više nego u prva tri mjeseca 2021. godine, pokazuju podaci HAKOM-a.

Željeznicom je u prva tri mjeseca ove godine prevezeno 34,6 posto više putnika nego u istom razdoblju prošle godine, a prijevoz roba je porastao za 11,6 posto, objavila je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM). 

Željeznicom je u prvom tromjesečju prevezeno 4,18 milijuna putnika, što je gotovo 1,1 milijun putnika više nego u prva tri mjeseca 2021. godine, pokazuju podaci HAKOM-a.

Broj putničkih kilometara u prvom ovogodišnjem kvartalu na godišnjoj razini porastao za 35,3 posto, na 141 milijun kilometara. 

Po podacima HAKOM-a, u prvom je tromjesečju ove godine teretnim željezničkim prijevozom prevezeno gotovo četiri milijuna tona roba, što je u usporedbi s istim lanjskim razdoblje porast za 11,6 posto, a ostvareno je 9,4 posto više tonskih kilometara. 

Foto: HŽ Infrastruktura

"HŽ Cargo d.o.o. prevezao je 13,8 posto više robe i ostvario 5,5 posto više tonskih kilometara, a istovremeno su novi teretni željeznički prijevoznici prevezli 10,3 posto više robe i ostvarili 14,1 posto više tonskih kilometara", navode iz HAKOM-a.

Po podacima koje iznose, novi su prijevoznici na kraju prvog tromjesečja imali udjel od 61,7 posto u ukupno prevezenoj robi i 47,8 posto u ostvarenim tonskim kilometrima, što je približno na istoj razini kao i u prvom tromjesečju 2021. godine. 

"Uspoređujući vrste prijevoza po ostvarenim vlak kilometrima, prijevoz putnika zauzima 64,9 posto ukupnog prometa, dok je ostatak ostvaren u prijevozu tereta", ističu iz HAKOM-a.

Od svih teretnih željezničkih prijevoznika najveći udjel vlak kilometara od 53,5 posto imao je HŽ Cargo, a devet novih prijevoznika tereta ostvarilo je ostatak. Istovremeno, četiri nova željeznička teretna prijevoznika nisu bila aktivna, navodi se uz ostalo u priopćenju regulatora.

Komentara 1

DU
Deleted user
09:21 21.06.2022.

Eto, još malo pa ćemo se vratiti u 60 te prošlog stoljeća kad je većina koristila javni prevoz. Tko bi naslutio da će nas rat u UA natjerati da se vratimo nekoliko desetaka godina u natrag. Izgleda da će samo najbogatiji imati priliku koristiti fosilna goriva, a ostatak će natjerati na korištenje javnog prijevoza. Kriza COVID nije uspjela u smanjenju CO2, možda uspije ova zima 2022/23.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije