Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ultimatum

HUP Miloševiću: Odgovarajte nam na upite u roku od 30 do 60 dana!

Damir Kuštrak
Goran Stanzl
01.02.2011.
u 16:28

HUP traži da se svi upiti i podnesci na koje javna administracija ne odgovori za propisanih 30 ili 60 dana zakonski proglase pozitivno riješenim

Hrvatski poduzetnici postavili su jučer svojevrsni ultimatum potpredsjedniku Vlade RH za investicije Domagoju Ivanu Miloševiću da uvede reda u birokraciju. Na jučerašnjoj sjednici Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca u Zagrebu, poduzetnici su od Domagoja Ivana Miloševića zatražili da javnu upravu učini učinkovitijom.

Kao poseban problem pokazala se upravo šutnja javne administracije, ističu u HUP-u, koja je prema hrvatskim propisima obvezna odgovoriti na različite upite i podneske u 30, odnosno 60 dana.

– Taj se period vrlo često produljuje na godinu i pol, a i dulje. Hrvatska bi morala utvrditi efikasno sredstvo kojim bi potaknula državnu birokraciju da u svom radu poštuje zakonske rokove i odgovara na upite prema zakonima ove zemlje. Za sve upite i podneske na koje javna administracija ne odgovori na vrijeme (30 ili 60 dana) treba ih zakonski proglasiti pozitivno riješenim. I na taj način umanjiti koruptivni potencijal javne administracije i prekinuti šutnju administracije na razini javne, regionalne i lokalne samouprave koja nanosi štetu nacionalnom gospodarstvu – kazali su u HUP-u.

Potpredsjednik Vlade za investicije predstavio je poduzetnicima aktivnosti Vlade na pokretanju novog ulagačkog ciklusa koji su važan preduvjet snažnijeg pokretanja hrvatskog gospodarstva, a time povećanje zaposlenosti.

Posebna je pozornost bila posvećena predviđenim ulagačkim projektima u javnom sektoru čija je ukupna potencijalna vrijednost 100 milijardi kuna. Riječ je o projektima koje je premijerka Kosor javno predstavila prije dva tjedna, iz energetskog sektora, turizma, vodnog gospodarstva i prometne infrastrukture. To su projekti koje pokrivaju HEP, Janaf, HŽ, Hrvatske vode, Luka Rijeka, Luka Šibenik, Luka Dubrovnik i Zračna luka Zagreb.

Istaknuta je i potreba da u Vladi moraju biti ljudi koji puno bolje razumiju gospodarstvo u odnosu na iskustva koja su bila do sada. Poduzetnici su upozorili na nepovoljnu poduzetničku klimu, administrativne prepreke i neučinkovitu i preglomaznu javnu upravu koja proizlazi i iz neodgovarajuće teritorijalne organizacije zemlje, kruto i nepoticajno radno zakonodavstvo, porezna i neporezna opterećenja.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar comparator
comparator
00:14 02.02.2011.

Hup ili tko drugi uzalud se trude unaprijediti Hrvatsku dok je god na vlasti sluganska vlast.

DH
dalibor.hren
18:38 01.02.2011.

Nek prvo Milošević odgovori na koji je to pošten način stekao imovinu!

MA
mamba64
21:01 01.02.2011.

Gospodin je stekao imovinu legalnim putem kao Vidošević.Čačić ,Zagorac ,Pašalić ,Mesić,i ostali lopovi.Neka mu bog da zdravlja koliko ima poštenja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije