Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijena odgode plaćanja kredita

HUB: banke pozivaju nadležne na smanjivanje troška solemnizacije

Zdenko Adrović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
10.04.2020.
u 11:31

Banke su turističkom sektoru spremne ponuditi odgodu glavnice do sljedeće sezone. Da može i bez solemnizacije pokazuje primjer OTP-a koji je neće tražiti

Pozivamo nadležne institucije da razmotre mogućnost snižavanja troškova solemnizacije dodataka ugovora o kreditu u trenutačnim okolnostima, kako bi se ukupni trošak za građane dodatno smanjio – zatražili su iz Hrvatske udruge banaka koja pojašnjava da je solemnizacija aneksa ugovora kojim se regulira odgoda plaćanja kredita zbog pandemije koronavirusa nužni korak koji se mora provesti samo u onim slučajevima kada je inicijalni ugovor solemniziran, najčešće kod stambenih kredita.

- Banke u ovom trenutku fizičkim i pravnim osobama nude modele odgoda plaćanja kreditnih obveza u trajanju do šest mjeseci, što je u skladu sa standardima većine europskih zemalja, dok u nekim elementima hrvatski model predstavlja i višu razinu pomoći. Primjerice, vrlo slični modeli moratorija na otplatu kredita razvijeni su Češkoj i Slovačkoj, dok banke u Austriji u ovom trenutku nude sličan model odgode plaćanja u trajanju od tri mjeseca – tvrdi direktor HUB-a, Zdenko Adrović.

VIDEO: Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

No, tih šest mjeseci je maksimalan rok koji u ovom trenutku ne nude sve banke, a posebno ne svim klijentima. U HUB-u pak kažu da su osnovni elementi moratorija fleksibilni s obzirom na situaciju u kojoj nije moguće predvidjeti sve učinke i trajanje krize pa su pojedinim sektorima, poput turističkog, banke spremne odgoditi otplatu glavnice do sljedeće turističke sezone.

- Važno je naglasiti kako za vrijeme trajanja odgode plaćanja kredita banke neće naplaćivati glavnicu i kamate kredita te će obračunavati isključivo redovnu kamatu bez zateznih kamata i drugih troškova – kažu u HUB-u.

No, dok interveniraju da se smanji trošak solemnizacije aneksa ugovora, ipak inzistiraju na njoj, iako primjer OTP banke koja je objavila da neće tražiti solemnizaciju pokazuje da  - može i bez nje. Na kamatama će, zbog produljene otplate, banke i dodatno zaraditi pa im je dobit samo odgođena. Naravno, ondje gdje klijenti ne bankrotiraju.  

 

Ključne riječi

Komentara 1

FA
fakin2012
16:59 13.04.2020.

Kolike milijune kuna su javni bilježnici naplatili kod kredita s CHF, da pojasne rizike kredita u CHF a u tužbi za štetu dužnicima ih nema. Čemu se plaća jane bilježnike ako nisu odgovorni za slučaj CHF?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije