Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iracionalno Razbijanje Podravke na pet dijelova još bi više otežalo situaciju

HSS-ova uprava Podravke danas pobjegla od svoje jučerašnje vizije budućnosti

podravka
Nikola Wolf
09.01.2010.
u 08:00

HSS-ove i SDP-ove (Mršićeve) vizije Podravke stručna je javnost dočekala 
s podsmijehom, oprezan je i predsjednik Nadzornog odbora Ljubo Jurčić.

Uoči sjednice Podravkina Nadzornog odbora sazvanoj za ponedjeljak, na kojoj će se pripremiti materijali za skorašnju izvanrednu skupštinu dioničara, zaredale su ideje o promjeni vlasničke strukture koprivničke kompanije.

Tri opcije

Na stolu su trenutačno tri opcije. Prva je da Podravku preuzme neka domaća ili strana kompanija ili konzorcij. U ovome trenutku kupac 50 posto plus jedne dionice morao bi “iskeširati” oko 850 milijuna kuna, naravno ako uvjeri državu i brojne manje dioničare da mu prodaju svoje udjele.

Druga opcija došla je iz redova HSS-a, čiji menadžeri trenutačno operativno upravljaju tvrtkom, a odnosi se na razdvajanje Grupe Podravka na pet kompanija i prodaju 25-postotnih udjela u svakoj od njih. Podravkina uprava jučer je ustvrdila da ta ideja, koju je uobličio njezin član Marin Pucar i prekjučer izjavio da će je nakon dioničarske skupštine predložiti novome poslovodstvu kao novu razvojnu strategiju, nije i njihov službeni stav.

“Tu strategiju nije prezentirala, razradila, a kamoli prihvatila uprave”, priopćili su jučer iz Podravkine uprave. Međutim, sama ideja privukla je pozornost investitorske javnosti.

 – Dodana vrijednost zasigurno se ne postiže dijeljenjem određene cjeline na njezine sastavne dijelove. Osim toga, zanemaruje se nepovoljan trenutak na tržištu kapitala za ovakve aktivnosti te činjenicu da upravo institucionalni investitori imaju niz zamjerki na poslovanje Podravke u proteklom razdoblju – izjavio je Marko Lesić, šef uprave fonda Nexus Private, koji je nedavna od Agrokora kupio Kozmo.

 Neven Vranković, pak, potpredsjednik uprave Atlantic Grupe, zainteresirane za koprivničku kompaniju, kazao je da taj plan uopće ne govori o tome kako Podravka može povećati operativnu efikasnost.

 – Pitanje je koji bi investitori, čak i u vrijeme najoptimističnijeg perioda na burzi, bili zainteresirani za ulaganje u pet malih tvrtki s problemima u ključnim poljima djelovanja – prodaji, profitabilnosti i rizičnosti – rekao je Neven Vranković iz Atlantic Grupe.

 – U ovom trenutku separiranje Podravke na pet jedinica i njihovo listanje na burzi ne samo da nije izvedivo nego neće riješiti nijedan problem Podravke, kojoj je potrebno konsolidiranje, a ne daljnja disperzija vlasničke strukture – poručio nam je jedan vrlo ugledni investicijski bankar na “pečalbi” u Londonu.

Traže velik novac

S trećom opcijom – novom emisijom dionica u vrijednosti 1,5 milijarda kuna – ovih je dana u javnost izišao SDP-ov koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić, kazavši da će je kao mali dioničar (vlasnik 164 dionice Podravke) i formalno predložiti na skorašnjoj skupštini.

– Vlasnici snose svoj dio odgovornosti za ovo što se dogodilo u Podravki pa imaju i odgovornost da uđu u dokapitalizaciju. Predviđam da će u roku od tri godine Podravka imati milijardu eura prihoda, milijardu eura tržišne vrijednosti i milijardu kuna dobiti, iz koje bi država mogla uprihoditi 200 milijuna kuna poreza – kazao je Mršić. Prema njegovim riječima, dokapitalizacija bi se odvijala u dva kruga. U prvome bi dionice kupovali sadašnji vlasnici – što je prostor za mirovinske fondove, koji imaju novca, a nemaju kvalitetnu metu – a u drugome novi investitori.

Ljubo Jurčić, šef Podravkina Nadzornog odbora, jučer nije želio komentirati sve te opcije.

– U ovome trenutku to nije predmetom razgovora među predstavnicima vlasnika. Riječ je o tome da zainteresirani ispituju teren i stvaraju određenu klimu – kazao je Ljubo Jurčić.

Komentara 8

MB
mbili
08:19 09.01.2010.

Mršić vidoviti iz druge dimenzije, duplo veći prihod, 50 puta veća dobit, ajmee što je vino jako ove zime u podravini, realnost je da ntko za 115 milijuna eur može imati kompletnu grupu Podravka i može napraviti reda bez ovakvih nebuloza od Mršića, seljačiča iz HSS-a i slično

NE
neni
08:37 09.01.2010.

Sve te opcije, gdje god se pojavljuje povezanost sa SDP.HSS.HDZ ili neke druge stranke su za SMEĆE!

Avatar kos
kos
11:21 10.01.2010.

Da gos. Ugo Kajvez je napisao/la: Ljudima koji su izmislili taj plan treba DOŽIVOTNO zabraniti rad za državu i u bilo kojoj državnoj instituciji .... i trebali bi biti sretni da se protiv njih ne podigne kazna za pokušaj potkopavanje države .....ALI PRIJE TOGA JA BI SVIH NJIH NA VOJNI POLIGON DAO BI IM ORUŽJE (priliku da se brane) A NARODU SVO RASPOLOŽIVO ORUŽIJE PA UDRI NEK OSIJETE KAKO SE RAĐALA LJIJEPA NAŠA,to bi bilo pravedno za takve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije