Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eurostat

Hrvatskoj dug raste najbrže u EU nakon Bugarske

građani
Foto: ilustracija
23.07.2015.
u 07:00

Ukupni javni dug EU28 narastao je u godinu dana za 700 milijardi eura, na prosječnih 88,2 posto BDP-a

Europska unija, odnosno 28 zemalja članica u obveznicama i kreditima duguju nezamislivih 12,45 bilijuna eura potrošenih na javni sektor.

Ukupni javni dug EU28 narastao je u godinu dana za 700 milijardi eura, na prosječnih 88,2 posto BDP-a. Otprilike je na tolikom prosjeku i javni dug Hrvatske, međutim činjenica da smo u prosjeku EU nije utješna i ne znači da je situacija dobra. Hrvatska je među zemljama u kojima javni dug eksplodira, pokazuju podaci Eurostata koji nas je istaknuo jer je u godinu dana do kraja prvog kvartala 2015. javni dug skočio za 6,2 posto BDP-a, što u novcu iznosi oko 20 milijardi kuna.

Brže raste samo javni dug Bugarske koja je u godinu dana povećala dug za 10 posto BDP-a, ali s tim povećanjem Bugari imaju javni dug manji od 30 posto BDP-a pa nema razloga za zabrinutost. Među novim članicama EU, koje su nam i konkurenti na tržištu, Hrvatska ima najveći dug, a najmanje je u Europi zadužena Estonija koja ima svega 10,5 posto BDP-a vrijedan dug države te očekivano Luksemburg koji je najbogatija članica EU. Čak 12 država Unije od lani se razdužuje, a iznenađujuće prednjači Grčka koja je smanjila dug za 5,5 posto.

>>Milanović: Vrlo brzo Pelješki most će se graditi europskim novcem

>>Običan ljetni raspust u borbi za braniteljsko dostojanstvo

Komentara 3

Avatar Oneill
Oneill
10:31 23.07.2015.

A zašto nemamo ljudi da nas vode u budućnost samo ih je briga o ratovima i proslosti. Grci dolazimo u zagrljaj.

NM
News_Molester
10:57 23.07.2015.

Mala Marina jos nije naucila da bilijun u hrvatskom jeziku ne postoji??

TH
than
15:49 23.07.2015.

Sto ocekivati kada nasim ministrima financija je gust pohvaliti se za koliko su zaduzili generacije koje tek dolaze da bi oni i dalje mogli uzivati u nerealnom standardu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije