Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korištenje sredstava iz fondova EU

Hrvatskoj će na raspolaganju biti više od 14 milijardi eura

storyeditor/2022-02-22/PXL_220222_92137916.jpg
23.02.2022.
u 14:55

Vjeruju da će predviđena sredstva biti i snažna potpora brojnim reformama koje je najavila Vlada

Kroz mjesec dana će završiti programiranje operativnih programa nakon čega se očekuje potvrda Europske komisije, a polovicom godine bi mogli krenuti i prvi javni pozivi po ministarstvima, rečeno je jučer na konferenciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham) u Zagrebu Mogućnosti poslovne zajednice za korištenje sredstava iz financijskog okvira 2021.-2027.

- Hrvatskoj će na raspolaganju biti više od 14 milijardi eura koja će se koristiti za mnoge sektore, a najveći dio bi trebao otići u projekte energetske tranziciji i zelene agende.- rekla je Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU.

Zelenije i pametnije

Kada bi se gledala raspodjela sredstava po ciljevima politike u okviru Europskih programa (EFRR, KF, FPT), najviše novca u Hrvatskoj ići će kroz Zeleniju Europu i to 2,01 milijardu eura, slijedi Pametnija Europa s 1,76 milijardi. Značajna stavka je i Povezanija Europa s 840 milijuna eura te Solidarna Europa s 840 milijuna eura. U konačnici, tu je i 178 milijuna eura, valute koja će od 1. siječnja 2023. postati i službena hrvatska valuta, koji su namijenjeni Fondu za pravedniju tranziciju.

- Pripremili smo novine koje će, uz Program Konkurentnost i kohezija, učiniti da regionalni razvoj bude ujednačen, i upravo kroz treći, novi Integrirani teritorijalni program učinit ćemo da regionalno gospodarstvo bude održivo, poticat ćemo zelene tranzicije potpomognutih i brdsko-planinskih područja, razvit ćemo urbana područja kao pokretače regionalnog rasta i razvoja te ćemo kroz industrijsku tranziciju regija učinkovito iskoristiti teritorijalni kapital prepoznajući regionalne lance vrijednosti i prioritetne niše regija - zaključila je ministrica Tramišak.

Snažna potpora reformama

Ruža Tomić-Fontana, predsjednica Vijeća upravitelja AmChama, istakla je da u AmChamu vjeruju kako će predviđena sredstva biti i snažna potpora brojnim reformama koje je najavila Vlada.

- Osim što navedena sredstva predstavljaju do sada jedinstvenu priliku za rast i razvoj, ona pred hrvatske institucije stavljaju i brojne tehničke i operativne izazove planiranja, upravljanja i potrošnje europskih sredstava. Stoga želimo institucijama u sustavu da što bolje upravljaju i iskoriste ovu priliku na dobrobit svih nas. Željeli bismo naglasiti kako je u tom procesu bitna i participacija poslovne zajednice, kao ponuditelja u postupcima javne nabave koji će doprinijeti realizaciji pojedinačnih projekata - istakla je Ruža Tomić-Fontana, glavna direktorica Coca-Cole HBC.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije