Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVEĆI GODIŠNJI PAD U EU

Hrvatski BDP u trećem kvartalu pao 10 posto na godišnjoj razini

Ilustracija za BDP i kune
Igor Kralj/PIXSELL
27.11.2020.
u 11:19

Ostale su zemlje u prosjeku pale 4,4 posto unutar eurozone te 4,3 posto unutar EU

Nakon što je hrvatski BDP u drugom tromjesečju pao 15,4 posto, treći kvartal donio je deset posto pada na godišnjoj razini. Prema dostupnim podacima, najveći je to pad na godišnjoj razini u EU budući da je Hrvatska snažno oslonjena na turizam.

Nešto slabije od Hrvatske pala je ekonomija Velike Britanije za 9,6 posto. Ostale su zemlje u prosjeku pale 4,4 posto unutar eurozone te 4,3 posto u EU. Turistička Španjolska imala je minus na godišnjoj razini od 8,7 posto, Češka 5,8, Italija 4,7, a Njemačka 4,2 posto. U odnosu na drugo tromjesečje ove godine hrvatsko je gospodarstvo u plusu samo 6,9 posto, što je opet znatno sporiji oporavak od ostatka Europe gdje je rast u trećem, u odnosu na drugi kvartal, bio 12,6 posto za eurozonu i 11,6 posto za EU. 

Najveći pad bio je na stavci izvoza usluga, 45 posto, izvoz roba niži je 3 posto, a potrošnje kućanstava 7,5 posto. Državna je potrošnja  bila u plusu 1,5 posto, i to je bio jedini pozitivni doprinos rastu dok su investicije smanjene 3 posto. S ovakvim padom ekonomija bi  tijekom cijele godine mogla biti u minusu oko pa i iznad deset posto.   

 

Ključne riječi

Komentara 34

Avatar sadmitrebato
sadmitrebato
11:38 27.11.2020.

sad čekamo patološkog lažljivca Plekovića da nam objasni da je kriv SDP, rat prije 30 godina i to da smo prekasno ušli u EU...

AA
Aartur
11:51 27.11.2020.

Moramo uništiti ekonomiju da bi je spasili od korone!

DU
Deleted user
11:39 27.11.2020.

Cveta cveće u hadezeovo preduzeće. Ali samo korisnicima vinske i svake druge omotnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije