Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezni trendovi

Hrvatska rekorder EU po porezima na potrošnju

porezna prijava
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
16.06.2014.
u 21:00

Eurostat: Hrvatska ima i jednu od najnižih poreznih stopa na imovinu

Ukupno porezno opterećenje u Hrvatskoj iznosilo je u 2012. 35,7 posto BDP-a, manje od prosjeka na razini čitavog EU (39,4 %) i manje nego u susjednim zemljama Mađarskoj (39,2 %) i Sloveniji (37,6 %), objavio je danas Eurostat u najnovijoj analizi poreznih trendova u Europskoj uniji.

Eurostat je usporedio sve zemlje EU po tome koliko koja oporezuje rad, koliko potrošnju, a koliko kapital, odnosno imovinu. Ta usporedba pokazuje da u ukupnim poreznim prihodima Hrvatske oporezivanje potrošnje čini 49,1 posto (samo Bugarska ima veći udio prihoda od oporezivanja potrošnje), oporezivanje rada 40,7 posto, a oporezivanje imovine i kapitala čini 10,3 posto. Hrvatska, prema najnovijoj Eurostatovoj analizi, ima jednu od najnižih stopa poreza na imovinu u odnosu na BDP od svih zemalja EU. Kad se zanemare porezi na promet nekretnina i komunalna naknada koji su jednokratni te kad se sve zemlje EU uspoređuju samo po visini redovnog godišnjeg poreza na imovinu, Hrvatska ima najmanju stopu.

S druge strane, oporezivanje potrošnje u Hrvatskoj veliko je zbog vrlo visoke stope PDV-a od 25 posto, što je nakon Mađarske druga najveća stopa PDV-a u EU.

Foto: Jelena Vuković

Infografika: Jelena Vuković

“U 2012. implicitna porezna stopa na potrošnju u Hrvatskoj iznosila je 29,1 posto i bila je druga najveća u Uniji nakon Danske. Ta je vrijednost znatno iznad prosjeka EU od 19,9 posto”, piše u dokumentu Eurostata.

Analizirajući treću bitnu kategoriju, oporezivanje rada, Eurostatovi stručnjaci zaključuju da “Hrvatska oporezuje rad puno manje nego što je prosjek u EU”. U Hrvatskoj, prema Eurostatu, ta stopa iznosi 29,2 posto, a prosjek je u EU 36,1 posto. Najveće oporezivanje rada imaju Italija, Belgija i Austrija (sve više od 40 posto).

Ekonomski stručnjaci Europske komisije već godinama savjetuju mnoge države članice da prebace porezno opterećenje s rada na imovinu. Smatraju da će se time potaknuti otvaranje radnih mjesta i investicije u proizvodnju. No ti savjeti nisu se pretvorili u stvarnost jer je, prema Eurostatu, 2008. prosjek oporezivanja rada u EU bio 36 posto, što znači da je do 2012. praktički ostao isti. – Oporezivanje rada i dalje je previsoko, dok su porezi na zagađenje okoliša, koji su poticajniji za gospodarski rast, nedovoljno iskorišteni u mnogim zemljama – rekao je danas Algirdas Šemeta, europski povjerenik zadužen za poreznu politiku.

>> Ni najbolji ministri ne mogu učiniti ništa sve dok država ne postane jeftinija

Komentara 3

JO
josmalopanestalo
22:53 16.06.2014.

kad se sve zanemari.......

DU
Deleted user
10:13 18.06.2014.

"Hrvatska oporezuje rad puno manje…..nego u EU" Pa to je normalno,u EU su plate 2-3 eura,a kod nas u Hrvatskoj 200-300 eura,i ako ih uopce dobjes na vreme,mislim na siru masu radnika i njohov prosjek plata kod nas,znaci nemozes oporezivatt nesto,ako nemas na sto biti oprezovan.

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
21:29 17.06.2014.

Valjda smo jedina država koja naplačuje porez na otetu štednju Ljubljanske banke..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije