Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaže Reuters

'Hrvatska je neprijateljski teritorij za strane ulagače'

srđ,dubrovnik (1)
Grgo Jelavić/PIXSELL
10.05.2013.
u 15:57

Reuters je objavio članak o problemima ulagača u Hrvatskoj, ističući kako je problem s projektom golf na Srđu tipična situacija s kojom se ulagači susreću u našoj zemlji.

Reuters je objavio članak o problemima s kojim se ulagači susreću u Hrvatskoj.

Projekt Golf na Srđu čiji je plan izgradnje započeo prije sedam godina, još je na početku, ističu u članku, te dodaju kako je ovakva situacija tipičan problem s kojim se susreću investitori u Hrvatskoj.

Iako je referendum prošao u korist ulagača, šteta je učinjena, kažu, a Hrvatska je stekla imidž neprijateljskog teritorija za strane investitore.

- Ovo je najveća 'greenfield' investicija u turizmu u hrvatskoj modernoj povijesti - rekao je direktor projekta Ivan Kusalić za Reuters, dodajući kako je ih je kontaktiralo mnogo ulagača zainteresiranih za Hrvatsku koji pomno gledaju što se događa.

Analitičari kažu kako iza problema na koje nailaze takvi projekti stoji državni aparat. Vlade koje se izmjenjuju oklijevaju s rezanjem javne administracije i beneficija zaostalih iz socijalizma zbog straha od gubitka glasova. U nekim se slučajevima događa da lokalne tvrtke sele proizvodnju u susjedne balkanske zemlje koje ostaju izvan EU i tako nastoje ostati konkurentne u regiji. Upozoravaju na činjenicu da će s ulaskom u EU Hrvatska izgubiti mogućnost slobodnog trgovanja sa zemljama CEFTA-e kao što su Bosna i Srbija, a seljenjem proizvodnje u susjedne zemlje tvrtke tako nastoje ostati i na tom tržištu.

Iako se pokreću akcije za otklanjanje barijera za investiranje, Hrvatska, koja se 2012. godine smjestila tek na 84. mjesto zemalja u kojima je najlakše poslovati, mora se suočiti s još mnogo problema, upozoravaju.

- Nije čudo da investitori vide Hrvatsku kao zemlju nekonkurentnog gospodarstva i gospodarstva koje stagnira - kazao je analitičar Naz Masraff, dodajući kako je poslovno okruženje u Hrvatskoj manje atraktivno od onog kod naših susjeda, s nefleksibilnim tržištom rada i visokim zaprekama za ulazak, ali i neučinkovitim javnim sektorom.

>>HNB: Hrvatska stagnira! Država više troši i ima manje prihode

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije