Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnovljivi izvori

Hrvatska elektroprivreda kreće u veliki zeleni šoping!

Vjetroelektrana Vratarusa
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
09.02.2015.
u 16:26

U 2013. oko 60 posto električne energije u Hrvatskoj proizvedeno je u velikim hidroelektranama, dok na ostale obnovljive izvore energije otpada daljnjih 4,8 posto.

Nakon višegodišnjeg iščekivanja, Hrvatska elektroprivreda odlučila je značajnije povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Tako je HEP ovaj tjedan objavio javni poziv svim domaćim investitorima u vjetroelektrane, solarne elektrane, male hidroelektrane, elektrane na biomasu i bioplin koji su zainteresirani za prodaju svojih projekata ili udjela u njima.

Sličan poziv HEP je objavio već jednom prije godinu dana, no tada je kompanija objavila isključivo interes za preuzimanje projekata u vjetroenergetici. Utoliko, jasno je i kako se radi o značajnom iskoraku za nacionalnu elektroenergetsku kompaniju. Tijekom proteklog desetljeća HEP je često bio suočen s kritikama javnosti da je kompanija potpuno neaktivna u segmentu obnovljivih izvora energije. U HEP-u su na takve kritike uglavnom odgovarali da kompanija zbog velikog udjela proizvodnje iz velikih hidroelektrana po pitanju udjela "zelene energije" u svojoj bilanci nadmašuje europski prosjek, te da stoga takve investicije nisu bile potrebne.

Inače, u 2013. oko 60 posto električne energije u Hrvatskoj je proizvedeno u velikim hidroelektranama, dok na ostale obnovljive izvore energije otpada daljnjih 4,8 posto. Ipak, bez obzira na veliki hidropotencijal, u HEP-u su shvatili da bi povećanjem obujma proizvodnje iz obnovljivih izvora dugoročno diversficirali svoj proizvodni miks i smanjili rizik dobave energije, te poboljšali imidž kompanije. Drugi važan razlog jest i taj što se situacija u tom investicijskom sektoru znatno promijenila. Zbog nedostatka sredstava država će u idućem razdoblju znatno umanjiti poticaje za neke vrste ulaganja u obnovljive izvore energije, a u nekima će ti poticaji biti potpuno ukinuti.

Onim ulagačima koji su dosad radili na razvoju projekata, a nisu ih još uspjeli dovesti u fazu realizacije ta činjenica znatno će ugroziti planiranu financijsku konstrukciju, a možda i samu investiciju učiniti neisplativom. S druge strane, HEP-ova financijska konstrukcija takvih projekata temelji se na znatno drukčijim postavkama, te i bez poticaja može biti isplativa. U kolopletu tih odnosa vjerojatno bi se mogao naći interes za ove transakcije, a HEP je zainteresiran i za preuzimanje već postojećih objekata, odnosno elektrana, kao i za projekte koji su tek u fazi razvoja.

Koliko su na ta preuzimanja spremni potrošiti, u kompaniji ne žele otkriti. HEP je prije nekoliko dana najavio i ulaganja od milijardu kuna u razvoj elektroenergetske mreže u 2015., a razvija i vlastite projekte elektrana na biomasu u Sisku i Osijeku.

>>'Vlada nema mandat za prodaju HEP-a. To je izdaja nacionalnih interesa'

>>'HEP kakav je sad nije spreman ni interesantan za privatizaciju'

Komentara 2

DO
domoljubxy
16:22 10.02.2015.

zašto mafijaši ne dopuste solarne elektrane na obiteljskim kučama nego koće čiji je to interes,i zašto to ne sufinanciraju kao u eu lopovi nad lopovima

K2
kritičar_2
22:01 12.02.2015.

Sa dobiti iz 2014. mogu se izgraditi tri hidroelektrane na Savi,koje bi prosječno proizvodile 500 miliona kwh i riješiti problem poplava,uzvodno i nizvodno od Zagreba za sva vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije